Ai mereu nasul înfundat, dar nu ești răcită și testul COVID este negativ? Congestia nazală – termenul medical pentru nas înfundat – poate să fie cauzată de cu totul alte probleme decât o infecție virală. Printre acestea, o alergie, anumite medicamente pe care le iei sau chiar dezechilibrele hormonale.
Dacă ai mereu nasul înfundat, indiferent că e toamnă, iarnă sau sezon călduros, ține cont că această problemă poate ascunde afecțiuni sau cauze la care nu te-ai fi gândit.
Află mai jos motivele pentru care ai mereu nasul înfundat și care sunt soluțiile.
Nu doar răcelile se fac vinovate de secrețiile nazale abundente. Un alt motiv pentru care ai mereu nasul înfundat poate fi rinita alergică – destul de comună în timpul toamnei sau primăverii. Din cauza alergiei la polen, organismul determină un răspuns inflamator care duce la apariția secrețiilor nazale, cel mai frecvent acestea fiind limpezi. Antihistaminicele orale sau sub formă de spray nazal pot ameliora acest simptom neplăcut.
O altă cauză a rinoreei poate fi aerul rece, care duce la uscarea mucoasei nazale și apariția secrețiilor nazale abundente. Lucru valabil și în cazul în care ai nasul înfundat mai mereu dimineața, când te trezești – dacă temperatura din cameră este prea scăzută, aceasta este consecința.
Consumul de alimente picante în timpul serii este, de asemenea, o posibilă explicație a faptului că te trezești cu nasul înfundat dimineața. Acest lucru poate fi pus pe seama stimulării nervului trigemen, care declanșează un răspuns inflamator la nivelul mucoasei nazale.
Și anumite medicamente pot avea drept reacții adverse rinita și secrețiile nazale abundente. Printre acestea se numără antihipertensivele, anticoncepționalele, analgezicele, antidepresivele, pastilele pentru prostată sau disfuncții erectile.
Rinoreea poate fi și o consecință a dezechilibrelor hormonale. Mai precis, nivelul crescut de progesteron, estrogen, hormoni tiroidieni sau hormoni de creștere poate avea un rol în apariția rinitei care se manifestă și prin secreții nazale abundente.
Studiile arată că aproape 40% dintre gravide se confruntă cu rinoree și congestie nazală, ca urmare a „furtunii” hormonale experimentate în timpul sarcinii, care determină schimbări la nivelul vaselor de sânge, inclusiv asupra celor localizate în regiunea nasului.
Rinita hormonală, cum mai este numit acest fenomen, poate fi ameliorată cu spray-uri nazale saline. De asemenea, pot fi folosite antihistaminice, spray-uri pe bază de pseudoefedrină, picături cu diclorhidrat de cetirizină sau bronhodilatatoare anticolinergice, dar numai la recomandarea medicului, mai ales dacă ești gravidă sau alăptezi.
Răceala comună duce la dilatarea vaselor de sânge care căptușesc nasul și acest lucru determină apariția secrețiilor nazale abundente.
Rinoreea apare de obicei în primele 2-3 zile de la contractarea virusului răcelii. Trebuie menționat însă că răceala poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri:
Infecțiile virale afectează cu precădere copiii. Se estimează că majoritatea copiilor „duc în spate”, pe parcursul unui an, între 5 și 7 episoade de răceală, iar 10 din 100 de copii răcesc chiar și de 12 ori pe an, adică o răceală/lună.
Această incidență crescută a virozelor sezoniere scade însă odată cu înaintarea în vârstă, datele indicând că un adult răcește de aproximativ 2-3 ori pe an.
Răceala comună este destul de dificil de prevenit. Virusurile pot fi contractate prin inhalarea secrețiilor respiratorii ale unei persoane infectate, care poate fi contagioasă încă dinainte să apară simptomele. Astfel, este destul de greu de prevenit contactul, mai ales în cadrul familial sau școlar.
Vitamina C, zincul, vitamina E, echinaceea, ghimbirul și ginsengul nu s-au dovedit a avea efecte pozitive în ceea ce privește prevenția răcelii. Însă pot ajuta la scurtarea duratei bolii și ameliorarea simptomelor. La fel ca supa de pui, somnul odihnitor, hidratarea și mișcarea.
Pentru ameliorarea congestiei nazale cauzate de viroze, adică a nasului înfundat, cu secreții abundente, pot fi recomandate tratamente simptomatice. Astfel de exemple: spray-uri nazale pe bază de bromfeniramină, clorfeniramină, dimenhidrinat sau difenhidramină.
În cazul în care ai nasul înfundat mai mult de 10 zile, e indicat să faci o vizită medicului. Este posibil ca simptomul acesta deranjant să fie cauzat de o infecție bacteriană. Un astfel de exemplu este rino-sinuzita de origine bacteriană care poate necesita tratament cu antibiotice. Mai pot apărea manifestări precum cefalee, febră, tuse, durerile de urechi, de dinți, senzația de presiune deasupra nasului.