Sosirea primăverii înseamnă temperaturi mai ridicate, iarbă verde și plante înflorite – o schimbare binevenită după o iarnă lungă. Dar dacă suferi de alergii, s-ar putea să nu fii atât de încântat, deoarece schimbările sezoniere pot duce la ochi iritați, lăcrimare, strănut și dificultăți de respirație.
Crezi că ploile de primăvară vor contribui la înlăturarea polenului? Nu chiar. Conform medicilor, ploaia poate înrăutăți simptomele alergiilor. Iată cum și ce poți face în această privință:
Inițial, o ploaie de primăvară poate părea un lucru bun: polenul care este în aer se poate lipi de picături de ploaie și să fie literalmente spălat din aer.
Dar ploaia poate și să spargă bucăți de polen pe sol, răspândindu-le mai departe. Boabele de polen pot să se spargă în particule mici care rămân în aer pentru destul de mult timp. Acestea pot pătrunde adânc în nas și plămâni și pot provoca simptome de alergie.
Ploaia poate face, de asemenea, indirect, ca numărul de tipuri de polenuri să fie mai mare, hrănind plantele care îl eliberează în aer.
Ploaia și vremea caldă stimulează toate plantele care înfloresc, ducând la o creștere a cantității de polen, deci, la înrăutățirea simptomelor celor care suferă de alergii.
Cel mai probabil, vei experimenta o înrăutățire a simptomelor timp de până la 12 ore după ce ploaia se oprește, în funcție de condițiile de vânt. Perioadele cu condiții meteo nefavorabile pot crește acest interval și până la o săptămână.
Este necesar să iei aceleași măsuri pe care le-ai lua în zilele cu concentrații ridicate de polen. Iată cum să-ți ții simptomele de alergie sub control:
Sursă foto: Shutterstock