De ce nu ar trebui să îi dai miere copilului atunci când tușește?

Răceala și tusea sunt frecvente la copiii mici, dar expunerea la germeni și combaterea lor îi ajută pe copii să-și dezvolte sistemul imunitar.
  • Publicat:
De ce nu ar trebui să îi dai miere copilului atunci când tușește?

Copilul care tușește trebuie ajutat să se simtă confortabil și să-și gestioneze simptomele, pentru a se putea odihni și a se reface. Cum calmezi tusea copilului, fie că este uscată sau productivă?

De ce tușește copilul meu?

Tusea este unul dintre cele mai comune simptome ale răcelilor din copilărie. A tuși este chiar sănătos pentru tactul respirator, reprezintă un reflex al corpului care protejează căile respiratorii. Se întâmplă când terminațiile nervoase din căile respiratorii se irită. Deși tusea suna îngrozitor pentru părinți, de multe ori nu indica o  afecțiune foarte grava.

Există o idee răspândită că mierea poate fi benefică pentru tratarea tusei la copii, însă este important de știut că acest lucru se aplică doar copiilor care au vârsta de cel puțin 1 an. În cazul bebelușilor mai mici de 1 an, există un risc de a dezvolta botulism, o boală rară, dar gravă, cauzată de bacteriile care pot fi prezente în miere.

Botulismul: semne și simptome

Botulismul poate avea consecințe serioase pentru sistemul nervos al bebelușului și poate pune în pericol viața.

Deși majoritatea persoanelor infectate cu această boală care pune în pericol viața își revin complet atunci când sunt tratate, paralizia se poate extinde la mușchii care controlează respirația dacă nu este tratată rapid.

„Se recomandă evitarea mierii până la peste 12 luni, chiar dacă este gătită”, spun medicii.

Potrivit The Sun, medicii de la Tiny Hearts au detaliat câteva simptome ale acestei boli mortale la care părinții ar trebui să fie atenți, printre care:

  • slăbiciune musculară – bebelușul ar putea să pară flasc, să aibă un control deficitar al capului și să aibă dificultăți în flexia genunchilor și a coatelor
  • plâns slab
  • pierderea poftei de mâncare și dificultatea de a se hrăni
  • constipație
  • dificultăți de înghițire

Potrivit specialiștilor, bacteria din miere poate produce toxine în intestinele bebelușilor, care ulterior atacă sistemul nervos, creierul și coloana vertebrală și poate produce paralizia.

Majoritatea pacienților infectați cu această boală care poate pune în pericol viața se recuperează complet după tratament, dar paralizia se poate răspândi către mușchii care controlează respirația în cazul în care nu se iau măsuri imediate. În 5%-10% dintre cazuri, botulismul poate fi fatal.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”