Lunar, corpul nostru se pregateste pentru un nou venit: bebe. Zi dupa zi, in uter se intampla lucruri marete: membrana se mareste, celulele se umfla, vasele de sange cresc si pulseaza ritmic, iar sistemele de detectie sunt in alerta pentru a afla ultimele informatii despre soarta oului recent lansat.
Daca trece luna si oul nu este fertilizat, toate pregatirile puse la cale in uter se prabusesc. Toate proviziile de sange ale membranei uterine sunt lasate in paragina pana cand incet incet incep sa se desprinda si sa o ia la vale.
Pentru ca toata munca uterului, timp de trei saptamani, se duce pe apa sambetei in cateva zile daca fertilizarea nu are loc, menstruatia a primit numele „Plansul uterului dezamagit„. Dezamagirea este insa de scurta durata (3 – 7 zile), dupa care corpul nostru se umple iarasi de optimism si se pune iarasi pe treaba, pregatind culcusul viitorului ou. Pana luna urmatoare.
Fluxul menstrual incape intr-o ceasca, desi poate sa para mai mult. Fluidul care se scurge luna de luna din vagin nu inseamna doar sange. Nu ar trebui sa te sperii daca sangele nu pare a fi curat si vine cu „cheaguri”. Acestea din urma sunt bucati din membrana uterina care s-a rupt si care altfel urma sa protejeze oul fecundat. Sangele menstrual in sine nu se coaguleaza.
Exista si intrebari la care specialistii nu au reusit sa gaseasca raspunsuri decente:
Afla mai multe din cartea „Tot ce ai vrut sa stii despre sex, dar ti fost teama sa intrebi”, de dr. David Reuben, editura Curtea Veche
Citeste si: Cupa menstruala, tampon sau absorbant?