De ce nu e bine să dormi cu centrala termică pornită

  • Publicat:
De ce nu e bine să dormi cu centrala termică pornită

Pisicile iubesc căldura, dar noi, oamenii, ar trebui să fim mai cumpătați. Nu doar pentru a face economie la facturi, ci și pentru a reduce riscul unor probleme de sănătate. 

Pe măsură ce temperaturile de afară scad, cele din interior cresc, dar odată cu ele crește și riscul de probleme de piele și nu numai. Trebuie să avem grijă mai ales în timpul nopții. Experții spun că e de preferat să oprim centrala termică noaptea. Iată motivele!

Citește și: Ce probleme de sănătate apar când e frig în casă

Corpul se supraîncălzește și ne fuge somnul

Potrivit National Sleep Foundation, temperatura optimă pentru dormitor, în timpul somnului, este cea cuprinsă între 17 și 20 de grade Celsius.

Dacă dormi cu centrala termică pornită, mai ales la temperaturi peste 22 de grade Celsius, corpul se poate supraîncălzi și „lucrează” din greu pentru a regla temperatura corporală. Iar asta duce, inevitabil, la un somn de proastă calitate și numeroase probleme asociate lipsei de odihnă.

Ești mai expus riscului de răceală

Chiar dacă nu ne fac plăcere, secrețiile nazale au un rol important, respectiv de a „prinde” ca într-o capcană virusurile din atmosferă și de a le împiedica să intre în organism. De aceea este foarte important să îți sufli corect nasul! 

Pe de altă parte, temperatura crescută duce la uscăciunea mucoasei nazale și la pierderea acestei protecții, ceea ce ne face mai vulnerabili la infecții respiratorii precum gripa sau răceala.

Mai multe studii au arătat că persoanele care dorm cu centrala termică pornită au un risc mai mare de sinuzită, rinită alergică și astm.

Vei avea pielea foarte uscată

O altă problemă cu care te poți confrunta dacă dormi sau stai mult timp într-o cameră cu căldura pornită la temperaturi prea mari este uscăciunea pielii.

Persoanele predispuse la psoriazis și eczeme trebuie să evite temperaturile prea crescute, deoarece pot înrăutăți condiția pielii. Senzația de piele care ține și descuamarea acesteia sunt principalele semne că ai pielea foarte uscată, deshidratată.

Specialiștii recomandă să oprim centrala termică chiar înainte să mergem la culcare și să folosim o pilotă adecvată. Foarte importante sunt și pijamalele, care trebuie să fie dintr-un material călduros, precum fleece sau flanel.

Urmărește CSID.ro pe Google News