De ce NU e bine să păstrezi mâncarea gătită în recipiente de plastic | Pericolele la care te expui

  • Publicat:
De ce NU e bine să păstrezi mâncarea gătită în recipiente de plastic | Pericolele la care te expui
Mâncatul din recipiente de plastic nu este deloc sănătos

Mâncatul din recipiente de plastic poate cauza probleme serioase, conform specialiștilor. Românii se expun la pericole mari atunci când aleg să consume alimente din caserolele de plastic. 

Evitați păstratul mâncării în caserolele de plastic

Păstrarea alimentelor în recipiente de plastic este un obicei întâlnit des la multe persoane. Totuși, acest obicei poate avea consecințe negative asupra sănătății și siguranței alimentare.

Mâncatul din caserole de plastic poate duce la grave probleme de sănătate. Se știe că organismul uman este sensibil la diverse substanțe și materiale, printre care se află și plasticul.

La ce pericole vă expuneți

Recipientele de acest fel sunt folosite atât pentru a păstra mâncarea câteva zile, dar și pentru transportarea mâncărurilor calde. Din păcate, ele pot cauza probleme de sănătate serioase.

Cel mai mare risc este contaminarea alimentelor cu substanțe chimice toxice ce se găsesc în compoziția caserolelor.

Dacă nu știați, unele caserole din plastic pot conține bisfenol A (BPA), un compus chimic ce perturbă sistemul endocrin. În plus, pot apărea dezechilibre hormonale, infertilitate și diverse boli metabolice.

Stirenul, un compus toxic din caserole, ar putea duce la cancer

Stirenul, alt compus din caserolele din plastic, este analizat de specialiști, pentru că se suspectează că ar duce la apariția cancerului.

Recipiente de plastic expuse frecvent la căldură, fie prin contact direct cu mâncarea fierbinte, fie prin utilizarea în cuptorul cu microunde, încep să se degradeze în timp. Microfisurile apărute permit acumularea bacteriilor și eliberarea de microparticule în alimentele pe care le consumăm.

Există și alți compuși prezenți în plastic care sunt considerați obezogeni, adică influențează negativ metabolismul, putând duce la obezitate, diabet de tip 2 și alte boli ale metabolismului.

Cum ne asigurăm că recipientul e sigur?

Pentru a fi siguri că un recipient din plastic nu este periculos, pe fundul caserolelor se află câteva însemne. OMS a explicat cum trebuie tradus semnul reprezentat printr-un triunghi cu trei săgeți și cu un număr în interior alături de o abreviere în partea inferioară. Numărul indică tipul de plastic folosit la confecționarea recipientului, iar abrevierea semnifică denumirea chimică a acestuia.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News