De ce nu este sănătos să dormi mai mult de 8 ore pe noapte

  • Publicat:
De ce nu este sănătos să dormi mai mult de 8 ore pe noapte
Sursa: envato

Cine doarme prea mult nu prea ajunge nicăieri. Ba mai mult, are de suferit. Dar ce se întâmplă cu corpul tău? Află care sunt efectele excesului de somn!

Dormi mai mult de 8 ore pe noapte? Iată la ce riscuri te expui!

Ai observat că atunci când dormi prea mult te simți obosit și lipsit de vlagă? Acesta este unul din efectele secundare frecvent întâlnite în cazul excesului de somn. Printre ele se regăsesc și:

  • oboseala nejustificată
  • proasta dispoziție
  • cefaleea
  • apatia
  • constipația, etc

Potrivit unui studiu recent, somnul în exces poate avea un impact nociv asupra sănătății tale, dar și un semnal de alarmă pentru mentalul tău. Se pare că, dacă dormi 10 ore pe noapte de pildă, riscul unei morți premature crește cu 30%.

O altă problemă pe care o poate declanșa dormitul prea mult este depresia. Explicația? Dormitul în exces te face mai puțin activă și există șanse mai reduse că endorfinele, substanțele produse de creier, responsabile cu fericirea, să fie eliberate. Mai mult, și inactivitatea din timpul nopții crește riscul de dureri lombare și ale corpului. 

Desigur, nici amețeala specifică nu este de neglijat. Poate că nu ți-ai dat seama încă, dar somnul în exces poate avea un impact îngrijorător și asupra comportamentelor și funcțiilor tale cognitive precum concentrarea, memoria și luarea de decizii.

Câte ore ar trebui să dormi pe noapte?

În general, adulții au nevoie de aproximativ 7 8 ore de somn pe noapte, pentru a fi în formă maximă a doua zi. Însă, această nevoie poate diferi de la o persoană la alta. Vârsta, stilul de viață, dar și starea de sănătate sunt factori importanți care determină necesarul de ore de care are nevoie fiecare persoană în parte pentru o bună funcționare.

Somnul este un indicator al stării tale generale de bine

  • Un somn adecvat stimulează sistemul imunitar și scade riscul de îmbolnăvire
  • Un somn adecvat îți îmbunătățește memoria
  • Un somn adecvat te ajută să îți menții o greutate corporală sănătoasă
  • Un somn adecvat sprijină producția de serotonină, cea care contribuie activ la revigorarea stării de spirit.

În loc de concluzie

A dormi mai mult decât e nevoie poate deveni un obicei prost. Din această cauză trebuie să știi care este durata optimă de somn de care ai nevoie și în ce situații trebuie să dormi mai mult decât de obicei. Poți să încerci să dormi mai mult decât de obicei doar dacă vrei să te recuperezi după o perioadă în care nu ai dormit destul sau după o boală. 

Surse: BBC, Medical News Today, HealthLine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult