Cercetătorii canadieni au arătat într-un studiu recent că Alzheimerul afectează abilitatea persoanelor de a recunoaşte feţe. Din acest motiv oamenii care suferă de această formă de demenţă nu mai sunt capabili să identifice persoanele foarte apropiate lor, cum ar fi membrii familiei.
Oamenii de ştiinţă speră că prin intermediul acestor noi descoperiri vor fi capabili să descopere noi căi de tratament pentru încetinirea acestei afecţiuni, notează Gândul.
Studiul are la bază ideea că fiinţele umane au capacitatea de a identifica rapid o persoană văzându-i chipul într-o imagine. Astfe, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au descoperit că Alzheimerul afectează percepţia holistică.
Echipa de cercetare a comparat două grupuri de oameni în vârstă, unii care aveau Alzheimer şi unii care erau sănătoşi. Cercetătorii au vrut să vadă care sunt diferenţele în ceea ce priveşte recunoaşterea feţelor şi maşinilor în poze care le erau arătate fie în poziţie normală, fie cu susul în jos.
Rezultatele au arătat că ambele grupuri au avut performanţe relativ egale în ceea ce priveşte identificarea imaginilor când acestea erau aşezate cu susul în jos.
„În cazul imaginilor aşezate normal, oamenii cu Alzheimer s-au mişcat mai încet şi au făcut mai multe greşeli decât indivizii sănătoşi”, a explicat medicul Sven Joubert, unul dintre autorii studiului.
Medicul a adăugat că bolnavii de Alzheimer care au participat la studiu au identificat cu uşurinţă maşinile, care nu necesită percepţie holistică. Acest lucru sugerează că boala cauzează probleme în ceea ce priveşte recunoaşterea feţelor în mod special.
Acest tip de dereglare a fost identificată şi în cazul celor cu Alzheimer în stadii incipiente.
„Incapacitatea de recunoaştere a membrilor familiei poate afecta atât persoana care suferă de demenţă, cât şi persoanele din anturajul acesteia. Noi ştim deja că, pe lângă dificultăţile în materie de memorie, persoanele cu Alzheimer se confruntă cu probleme când vine vorba despre percepţia vizuală şi studiul nostru arată care este impactul pe care această boală îl are în ceea ce priveşte recunoaşterea facială”, a explicat Laura Phipps, medic specialist în Alzheimer.
Cercetarea arată că oamenii care suferă de Alzheimer pot avea probleme în ceea ce priveşte construirea unei imagini în mintea lor şi că acest lucru nu ţine neapărat de problemele de memorie. Este important ca oamenii de ştiinţă şi medicii să înţeleagă simptomele complexe pe care oamenii cu demenţă le au, pentru că aceste lucruri vor ajuta, în viitor, la diagnosticare şi tratament.
„Cu cât demenţa evoluează, aceasta afectează creierul şi, în concluzie, diferite părţi ale acestuia, resposabile cu diferite sarcini precum vorbirea, orientarea sau planificarea timpului. Studiul nostru sugerează că dificultăţile apărute în procesul de recunoaştere a feţelor se poate datora atât pierderilor de memorie, cât şi schimbărilor la nivelul centrelor vizuale care nu mai procesează imaginile faciale aşa cum ar trebui. Este nevoie de mai multe studii care să ne ajute să îmbunătăţim terapia, astfel încât să îi putem ajuta pe bolanvii de Alzheimer să îşi menţină relaţiile cu cei dragi”, a explicat medicul James Pickett, directorul de cercetare din cadrul Societăţii pentru Alzheimer.