Artroplastia genunchiului este o intervenţie chirurgicală cu numeroase beneficii pentru pacienţii care se confruntă cu gonartroză, însă momentul în care este realizată această operaţie este la fel de important. Gonartroza constă în afectarea degenerativă a cartilajului articular prin uzură progresivă şi deformare a articulaţiei. Principala indicaţie de artroplastie a genunchiului este eliminarea simptomatologiei algice de la nivelul articulaţiei afectate şi reluarea mobilităţii acesteia.
„Înaintea intervenţiei chirurgicale de înlocuire a articulaţiei trebuie să ne asigurăm că am consumat celelalte variante, tratamentul conservator (nonchirurgical), respectiv tratamentul medicamentos antiinflamator, concomitent cu fiziokinetoterapia (gimnastică medicală). Decizia se ia în urma examenului clinic şi imagistic (radiografic), excluzând alte patologii de la acest nivel. În general, intervenţia este indicată pacienţilor vârstnici, mai puţin activi”, spune dr. Bogdan Stancu, medic rezident ortopedie-traumatologie.
Atunci când este realizată prea devreme, proteza primară necesită înlocuire cu o proteză de revizuire, intervenţie care este mai costisitoare, dar şi mai complexă.
„În cazul pacienţilor mai tineri, se indică celor care prezintă impotenţă funcţională marcată a articulaţiei genunchiului (artrită, osteonecroză, artroze posttraumatice). Proteza de genunchi (proteza primară) are un termen de valabilitate limitat, de aproximativ 15-20 de ani, care variază în funcţie de producător şi mai ales de gradul de activitate şi stilul de viaţă al pacientului, grija lui faţă de proteză etc.
Ulterior, proteza primară se înlocuieşte cu o proteză de revizie, intervenţie mult mai complicată şi costisitoare. De aceea este recomandat ca artroplastia să fie făcută cât mai târziu posibil şi după ce am trecut prin toate celelalte etape de tratament conservator, limitând numărul de operaţii la nivelul aceleiaşi articulaţii”, spune dr. Stancu.
Pe de altă parte, amânarea operaţiei poate duce la afectarea severă a articulaţiei genunchiului, până în punctul în care pacientul poate deveni infirm. De asemenea, pacientul aflat într-o astfel de situaţie se poate confrunta cu multe alte probleme de sănătate, ca urmare a lipsei de mişcare, precum şi cu tulburări depresive.
„Efectul principal al amânării protezării genunchiului este degradarea severă a articulaţiei cu deformarea acesteia, ceea ce duce la impotenţă funcţională severă a membrului inferior afectat şi infirmitate”, afirmă dr. Stancu.
De altfel, un raport publicat recent în Journal of Bone and Joint Surgery arată că mare parte dintre pacienţii cu gonartroză, denumită şi osteoartrita articulaţiei genunchiului, amână foarte mult intervenţia de înlocuire a articulaţiei, în vreme ce aproximativ 25% dintre ei solicită această operaţie mai devreme decât ar fi necesar şi nu au parte de beneficii semnificative.
Ca principale contraindicaţii pentru artroplastie menţionăm: infecţiile articulare recente sau prezente, sursa prezentă de infecţie în organism, cu altă localizare (abces dentar sau implant dentar infectat), problemele medicale ce contraindică anestezia, patologiile metabolice, diabetul zaharat decompensat, patologiile severe în sfera cardiovasculară etc.