Știai că guvernul francez interzice angajaților să mănânce în fața calculatorului? Acest lucru se întâmplă de ani de zile, dar recent s-a produs o mică schimbare din cauza virusului COVID-19, adică li se permite să ia prânzul la birou pentru a evita situațiile de risc. Acest obicei temporar i-a făcut pe francezi să ia o pauză de la rutină, deși nu este tocmai unul sănătos. Potrivit mai multor studii, pauza de prânz este necesară mai ales când vine vorba de capacitatea de concentrare în mediul de lucru și timpul extins petrecut în fața calculatorului.
Nu există beneficii în privința mâncatului în fața calculatorului, iar mulți dintre noi, încă de la începutul pandemiei, obișnuim să facem acest lucru. În această perioadă, multe persoane sunt tentate să mănânce la birou, în fața calculatorului, mai ales că lucrează de acasă. Astfel apare conceptul de ”mâncat inconștient”, tocmai pentru că nu suntem atenți la acest obicei. În era COVID-19 provocările alimentare sunt la tot pasul. În primul rând că putem comanda și nu întotdeauna ceea ce comandăm este sănătos, iar mai apoi pentru că putem consuma cantități mari de mâncare față de cum obișnuiam să o facem.
Stăm în același loc, suntem sedentari și nu realizăm ce și cât mâncăm. Așa s-ar traduce mâncatul inconștient care nu satisface pofta alimentară. Dacă te întrebi de ce ar trebui să iei o pauză și să mănânci la bucătărie sau în alt loc, dar nu în fața calculatorului, află că acest lucru te ajută să petreci mai mult timp cu tine, să iei o pauză de la mediul de lucru și să-ți îmbunătățești productivitatea. Acordă-ți 30 de minute sau cel mult o oră, mai ales dacă nu-ți oferi acele pauze ”forțate” de 10 minute, din oră în oră.
Pauzele de acest gen te ajută să-ți încarci bateriile, dar și să dai un restart creierului. Mai târziu, vei reuși să acorzi mai multă atenție task-urilor, dar și să fii mai creativ. În plus, lumina albastră a ecranelor poate crește nivelul de stres. Cortizolul, hormonul de stres, oricum este deja crescut din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivi studiilor, expunerea îndelungată la lumina albastră emanată de ecranele dispozitivelor (computer, tabletă, telefon) crește drastic nivelul hormonului de stres în organism.
Să nu uităm că pauza de masă oferă posibilitatea și de a socializa, o nevoie umană esențială. Nu cred că mai trebuie să menționez importanța socializării având în vedere restricțiile impuse și faptul că noua normalitate nu mai arată deloc cum eram obișnuiți. În plus, multe persoane suferă din această cauză de depresie și sentimentul de izolare.