De ce nu trebuie să se sperie pacienții cu boli renale de hemodializă?

Dr. Ionuț Poeană, medic nefrolog, explică cum se desfășoară hemodializa.
  • Publicat:
De ce nu trebuie să se sperie pacienții cu boli renale de hemodializă?
Dr. Ionut Poeană, medic nefrolog, foto arhivă

De cele mai multe ori, pacientii primesc vestea de necesitate a inițierii hemodializei ca pe o condamnare” explică medicul nefrolog Ionuț Poeană, cunoscut publicul pentru canalul ”Universul din tine” unde face educație medicală. Am aflat de ce în realitate hemodializa este o salvare și cum se desfășoară.

 

CSÎD: Ce se întâmplă în hemodializă?

Dr. Ionuț Poeană: Atunci când un pacient face hemodializa, sângele trece printr-un filtru care îl curăță de toxinele pe care le genereaza organismul în mod normal în urma metabolismului. Apoi este reintrodus în organism.

CSÎD: Cum se numește device-ul care ajută?

Dr. Ionuț Poeană: Această acțiune este făcută cu ajutorul unui dispozitiv numit aparat de hemodializă. Acest aparat e format din pompe care ajută la circulația sângelui prin tuburile de plastic până la și de la filtrul de dializă, numite pompe peristaltice. Filtrul de dializă e format din mii de fibre subțiri și goale la interior, prin care circulă sângele când este curățat.

Lichidul de dializă – ce funcții are în hemodializă

CSÎD: Ce este lichidul de dializă?

Dr. Ionuț Poeană: Lichidul de dializă este un lichid special ce conține apă ultrapurificată, și o serie de substanțe de care corpul tău are nevoie. Filtrul de dializă este în așa fel conceput încat sangele și lichidul de dializă sunt de o parte și de alta a fibrelor subțiri și goale, incapabile să se amestece, dar capabile să schimbe substanțe între ele. Astfel, lichidul de dializă este în așa fel conceput încât să absoarbă excesul de potasiu sau sodiu, și să redea substanțe care nu sunt suficiente organismului, ca de exemplu bicarbonatul de sodiu.

Fistulă arterio-venoasă – ce rol are în hemodializă

CSÎD: Cum se face pregătirea pentru hemodializă?

Dr. Ionuț Poeană: Dacă ai o boală renală cronică de mai multă vreme, probabil medicul tău nefrolog deja ți-a povestit despre o fistulă arterio-venoasă.

O fistulă este o mică intervenție chirurgicală în care una din venele brațului tău este unită cu o arteră din vecinătatea ei. Această intervenție crează o zonă care poate fi înțepată în mod repetat, fără ca organismul să sufere, pentru a putea extrage, curăța și reintroduce sângele în organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult