De ce plângem când curăţăm ceapă

Te-ai întrebat vreodată care sunt cauzele pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapă? Iată ştiinţa din spatele acestui fapt şi câteva trucuri pentru a le stopa!
  • Publicat:
De ce plângem când curăţăm ceapă

Vrei să găteşti ceva şi ştii că îţi trebuie ceapă tocată? Probabil că deja ai oroare de această activitate atunci când te gândeşti la efectele secundare, lacrimile!

Te-ai întrebat vreodată care sunt cauzele pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapă? Iată ştiinţa din spatele acestui fapt şi câteva trucuri pentru a le stopa!

De ce ne face ceapa să plângem?

Numai gândul la ceapa tocată te poate face literalmente să plângi. Momentul în care cuţitul atinge ceapa face ca ochii tăi să se umple de lacrimi. Iată de ce se întâmplă aşa ceva.

Ce conţine ceapa?

Ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care formează acizii sulfenici în celulele componente ale acesteia. Atât enzimele cât şi acizii sulfenici sunt păstraţi separat în celule. Atunci când tai ceapa, enzimele încep să se separe pentru a începe amestecarea şi produc propantiol S-oxid, care este un compus cu sulf volatil. Acesta face ca ochii tăi să lăcrimeze.
Acidul sulfuric produs astfel cauzează o senzaţie de arsură în ochi şi acest lucru face la rândul său ca glandele secretoare de lacrimi să se activeze. Iată deci de ce te alegi de fiecare dată cu ochii plini de lacrimi atunci când tai ceapă!

De asemenea, compusul de sulf în ceapă este şi cel care lasă un miros tipic de ceapă pe mâini şi ustensilele folosite, chiar şi după spălare.

Sfaturi pentru a evita lacrimile:

  • Asigură-te că aerul condiţionat este oprit. În cazul în care este pornit, el nu va face altceva decât să răspândească gazul din ceapă şi să crească senzaţia de arsură din ochi.
  • Bagă la frigider ceapa înainte de tăiere. Prin refrigerare, enzimele îngheaţă şi producţia de propantiol S-oxid este oprită.
  • Poartă ochelari de protecţie în timp ce tai ceapa! Aceasta este o idee minunată de a păstra gazul cât mai departe de ochi!
  • Gătirea cepei inactivează enzima, aşa că fii sigur că atunci când o găteşti, ochii tăi nu se vor mai umple de lacrimi!
  • Înmoaie ceapa în apă înainte de tăiere. Apa absoarbe gazul şi oferă un bun prilej de evitare a lacrimilor.
  • Aprinde o lumânare sau plasează o lampă în apropierea tocătorului. Ştim, sună ciudat, da atunci când o lumânare aprinsă este aproape de tocător, gazul care este emis de ceapă se va duce spre flacăra lumânării aprinse sau spre lampă şi nu va ajunge la ochii tăi!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult