Vrei să găteşti ceva şi ştii că îţi trebuie ceapă tocată? Probabil că deja ai oroare de această activitate atunci când te gândeşti la efectele secundare, lacrimile!
Te-ai întrebat vreodată care sunt cauzele pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapă? Iată ştiinţa din spatele acestui fapt şi câteva trucuri pentru a le stopa!
De ce ne face ceapa să plângem?
Numai gândul la ceapa tocată te poate face literalmente să plângi. Momentul în care cuţitul atinge ceapa face ca ochii tăi să se umple de lacrimi. Iată de ce se întâmplă aşa ceva.
Ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care formează acizii sulfenici în celulele componente ale acesteia. Atât enzimele cât şi acizii sulfenici sunt păstraţi separat în celule. Atunci când tai ceapa, enzimele încep să se separe pentru a începe amestecarea şi produc propantiol S-oxid, care este un compus cu sulf volatil. Acesta face ca ochii tăi să lăcrimeze.
Acidul sulfuric produs astfel cauzează o senzaţie de arsură în ochi şi acest lucru face la rândul său ca glandele secretoare de lacrimi să se activeze. Iată deci de ce te alegi de fiecare dată cu ochii plini de lacrimi atunci când tai ceapă!
De asemenea, compusul de sulf în ceapă este şi cel care lasă un miros tipic de ceapă pe mâini şi ustensilele folosite, chiar şi după spălare.