De ce să mergi fără rușine la medicul ginecolog

În România, multe femei nu merg la controalele ginecologice de rutină de rușine. Iată de ce nu trebuie să se rușineze de medicul ginecolog, indiferent că este bărbat sau femeie.
  • Publicat:
De ce să mergi fără rușine la medicul ginecolog
Monica Rădulescu, om de comunicare, a elaborat un ghid pentru a încuraja femeile să meargă la consultații medicale periodice, foto arhivă

Monica Rădulescu, om de comunicare , a hotărât să-și dedice activitatea profesională în scopul informării femeilor despre importanță sănătății femeilor după ce prietena ei Cristina și-a pierdut viața în lupta cu cancerul uterin. De curând, a lansat un e-book gratuit pentru informarea femeilor ”Ghid complet de consultații periodice”. La realizarea acestui ghid au participat medici de diverse specialități.

România nu ocupă locuri onorabile în ceea ce privește bolile care afectează mortal femeile: cancer de sân, cancer de col uterin. Prevenția și controalele de rutină sunt regula de aur pentru păstrarea sănătății.

Iată câteva dintre concluziile din ”Ghid complet de consultații periodice” pe tema de ce nu trebuie să se rușineze nici o femeie când merge la medicul ginecolog.

Consultul ginecologic este un drept și este un consult ca oricare altul

Pe medicul ginecolog nu îl interesează aspectul fizic, nu îl interesează dacă ești epilată sau nu. De asemenea medicul ginecolog nu te judecă dacă ai infecții cu transmitere sexuală și nu are rolul nici de a judeca numărul partenerilor sexuali.

Pe medicul ginecolog nu îl interesează nici în ce ești îmbrăcată.

Iată cu ce informații este bine să vii la medicul ginecolog

Când a fost ultima vizită la ginecolog; Data ultimei menstruații, durata menstruației, fluxul menstrual. De asemenea, dacă menstruația este însoțită de dureri. Este important de menționat metodele contraceptive, tratamente, numărul nașterilor, tipul nașterilor,

Numărul întreruperilor de sarcină, dacă este cazul este un alt aspect de menționat.

Alte informații utile la vizita la ginecolog sunt: alergii la medicamente, operație; dacă cineva din familia ta are probleme de sănătate (unele boli se moștenesc); afecțiuni cornice sau acute de care suferi.

Ce spun medicii ginecologi despre consultațiile de rutină

„Medicul ginecolog nu este acolo să judece femeile care intră în cabinet. Este acolo să le ajute să aibă o stare de sănătate bună pe termen lung” dr Ioan Boleac, medic ginecolog în cadrul ghidului.

Este nevoie să construim o relație bazată pe încredere, una în care femeile să se simtă în largul lor atunci când intră în cabinet. Sigur că nu este cea mai confortabilă consultație, iar eu încerc să le ajut să treacă peste bariera asta, să le prezint lucrurile cât mai sincer, să le dau opțiuni și să le spun ce înseamnă fiecare și să le răspund la toate întrebările. Este bine ca femeile să vină la un control anual pe toată durata vieții reproductive și după, în menopauză, deci vorbim de o relație de lungă durată.”A mai completat dr. Ioan Boleac, medic ginecolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult