Atunci când mănânci pâine, este tentant să îți dorești să o prăjești sau să o coaci până devine crocantă și rumenită, dar trebuie să fii atent la un detaliu important: partea nemucegăită sau prea arsă a pâinii poate fi mai periculoasă decât pare. De ce? Iată câteva motive importante pentru care ar trebui să eviți consumul acelei bucăți de pâine care pare doar puțin mai crocantă sau brună decât restul.
Dr. Karan Raj a subliniat că nici măcar prăjirea pâinii nu va neutraliza aceste micotoxine periculoase: „Aruncă tot nenorocitul de mucegai, te rog”, a îndemnat el.
În timp ce unele tipuri de mucegai sunt comestibile – cum ar fi cele găsite în brânza albastră și antibiotice – altele ar putea prezenta un risc grav pentru sănătate, sfătuiește medicul. Astfel, este important să nu consumi partea nemucegăită din pâine din mai multe motive:
În procesul de prăjire sau coacere, mai ales atunci când pâinea este prea arsă sau rumenită, se formează o substanță chimică numită acrilamidă. Aceasta este o substanță potențial cancerigenă care se formează la temperaturi înalte, atunci când carbohidrații din alimente sunt expuși la căldură excesivă. Consumul de părți foarte rumenite ale pâinii poate crește expunerea la acrilamidă.
Părțile foarte coapte ale pâinii sunt mai greu de digerat și pot irita mucoasa gastrică, mai ales în cazul persoanelor cu un sistem digestiv mai sensibil.
Deși pâinea conține carbohidrați și fibre, părțile arse au o valoare nutrițională scăzută, iar consumul lor frecvent poate duce la un aport mai mic de substanțe benefice.
Pentru a minimiza riscurile, este recomandat să consumi pâinea doar până la nivelul la care este coaptă uniform, evitând zonele care au fost expuse prea mult la căldură.
Pentru a reduce expunerea la riscurile asociate cu consumul de pâine arsă, iată câteva recomandări utile:
FOTO: Shutterstock, SURSA: mirror.co.uk