De ce se agravează alergiile toamna

Deşi ai fi tentată să crezi că primăvara este sezonul alergiilor, lucrurile nu stau chiar aşa. Află de ce se agravează alergiile toamna şi ce poţi face în acest caz
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce se agravează alergiile toamna

Când ai de-a face cu alergii sezoniere, sistemul imunitar încearcă să lupte împotriva unei substanţe la care eşti sensibilă prin eliberarea de histamină, ceea ce duce la simptome neplăcute, potrivit Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA). Aceşti iritanţi pot include anumite tipuri de mucegai, polen şi buruieni, care cunosc o adevărată explozie spre sfârşitul verii, motiv pentru care toamna vei avea de suferit cel mai mult din cauza alergiilor. Dar iată care sunt, punctual, motivele pentru care alergiile se înrăutăţesc toamna.

Buruienile şi polenul devin mai agresive

În verile secetoase polenul este o problemă destul de serioasă, pentru că, din cauza căldurii, plantele supravieţuiesc mai mult şi cantitatea de polen este semnificativ mai mare. Dar, odată cu venirea toamnei, ploile care alternează cu perioade de căldură intensă duc la înmulţirea mai ales a buruienilor, de la ambrozie până la volbură, deci mai multe plante de acest fel înseamnă şi o cantitate semnificativ mai mare de polen, care are ca urmare directă o înrăutăţire a simptomelor persoanelor care suferă de alergii şi o explozie a cazurilor de rinită alergică, sau febra fânului. Aceasta poate fi o cauză majoră de disconfort, aşa că cel mai indicat este să iei măsuri cât mai rapid.

Cel mai eficient mod în care poţi ameliora semnificativ simptomele rinitei alergice este folosirea tratamentelor dedicate acestei afecţiuni. Dintre acestea, cele mai eficiente şi mai sigure sunt spray-urile nazale anti-inflamatoare, pentru că acţionează direct asupra sursei inflamaţiei şi au efect de ameliorare a celor mai comune 6 simptome şi, foarte important, nu produc somnolenţă, aşa că activitatea zilnică nu îţi va fi perturbată. Această metodă de tratament este recomandată de ghidurile medicale, pentru că are o eficacitatea superioară comparativ cu altele.

Mucegaiul devine o problemă mai mare

Nimic nu arata mai a toamna decât frunzele care se adună în grămezi mari. Dar odată ce frunzişul începe să se cadă şi să se strângă pe pământul umed, acesta devine un teren de reproducere pentru mucegai. Astfel ajungi să respiri spori de mucegai, ceea ce îţi poate agrava astmul sau poate provoca dificultăţi de respiraţie, respiraţie şuierătoare şi alte simptome respiratorii la cei cu alergii la mucegai. O altă sursă de mucegai poate fi chiar locuinţa ta, care, odată cu cantitatea crescută de umiditate din atmosferă poate deveni o sursa excelentă pentru dezvoltarea mucegaiului. Foloseşte un dezumidificator şi curăţă filtrele sistemului de ventilaţie, pentru a preveni împrăştierea sporilor de mucegai.

Petreci mai mult timp în aer liber

Odată cu temperaturile mult mai prietenoase de toamnă, petreci din ce în ce mai mult timp în aer liber, ceea ce, per total, este un lucru grozav. Nu există lucruri mai plăcute decât plimbările lungi prin soarele blând de toamnă sau vizite prelungite în pieţele de toamnă. Doar că, dacă ştii că eşti alergică, orice timp petrecut în natură poate provoca neplăcutele simptome. Asta nu înseamnă că trebuie să te închizi în casă, ci doar că este suficient să-ţi reconsideri programul. Cantitatea de polen este semnificativ mai mare dimineaţa, până în ora 10, aşa că este indicat să ieşi din casă după această oră, de preferat după prânz. Alte lucruri pe care le poţi face după ce ai terminat plimbarea, tura cu bicicleta sau sesiunea de grădinărit este să arunci toate hainele în maşina de spălat şi să intri direct la duş, pentru că sporii mucegaiului şi polenul se pot lipi de tot, inclusiv de păr, piele şi îmbrăcăminte.

Nu respecţi cu stricteţe tratamentul medicamentos

Ai nevoie de tei luni pentru a consuma medicamentele de pe reţeta de 30 de zile şi îţi aminteşti să le iei doar când simptomele se înrăutăţesc. Îţi sună cunoscut? Ei bine, acesta este unul dintre cele mai serioase motive pentru care persoanele alergice nu îşi pot îmbunătăţi condiţia, deşi se află sub tratament. Sunt necesare două-trei zile pentru ca medicamentele antialergice să îşi facă efectul şi cel mai neinspirat lucru pe care îl poţi face este să te opreşti din tratament atunci când te simţi mai bine sau când ştii că polenul nu este în cantitate foarte mare în anumite perioade. Dacă iei tratamentul în mod consecvent, sistemul tău imunitar va fi pregătit să facă faţă perioadelor în care alergenii sunt în cantitate mare.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește CSID.ro pe Google News