Picioarele umflate sunt o problemă des întâlnită în sezonul cald. Dar care este cauza, ce legătură există între umflarea membrelor și temperaturile crescute?
Potrivit specialiștilor, umflarea picioarelor în timpul verii este un fenomen des întâlnit și poartă numele de edem de căldură. Consecința? Picioarele se umflă, cu precădere zona gleznelor.
Edemul de căldură survine pe fondul dilatării vaselor de sânge sub influența temperaturilor crescute. Astfel, organismul încearcă să își regleze temperatura. Însă acest proces duce mai departe la retenție de apă, în special la extremități, deci mâinile și picioarele se vor umfla.
Excesul de lichide în țesuturi poate fi cauzat și de alți factori, cum ar fi consumul excesiv de sare sau alcool ori statul în picioare pentru mult timp. De asemenea, sunt mai expuse edemului persoanele supraponderale sau vârstnice ori cele care suferă de insuficiență venoasă.
Alteori, picioarele umflate pot fi consecința unei afecțiuni mai grave, precum existența unui cheag de sânge, o infecție sau o problemă cardiacă, renală ori hepatică.
Și anumite medicamente pot cauza umflarea picioarelor. Printre acestea se numără antidepresivele, steroizii, unele antihipertensive, anticoncepționalele și diverse tratamente hormonale utilizate de regulă în cazul femeilor la menopauză, explică dr. Jennifer Cluett, medic specialist Medicină internă și profesor la Harvard Medical School.
Deși picioarele umflate au adeseori o cauză ușor de rezolvat, există și situații când acest simptom trebuie să ne trimită urgent la medic. Spre exemplu, dacă doar un picior este umflat, nu ambele, atunci cel mai probabil nu retenția de apă de problema, ci o infecție sau un cheag de sânge.
De asemenea, dacă umflăturile la nivelul membrelor apar brusc și sunt însoțite și de alte simptome – roșeață, durere, febră, dispnee, dureri în piept (senzație de presiune la nivelul pieptului) – adresați-vă rapid unui medic.
Cel mai evident semn al edemului de căldură este umflarea picioarelor, dar pot apărea și alte manifestări, precum mărirea în volum a circumferinței abdominale și adâncitura pe piele la apăsarea acesteia cu degetul.
În cazul edemului cauzat de o boală venoasă, simptomele însoțitoare pot consta în dureri, senzație de greutate în picioare, oboseală, mâncărimi pe piele, crampe sau senzație de arsură.
Dacă edemul nu este cauzat de o afecțiune medicală, poți lua anumite măsuri pentru ameliorarea simptomelor. Acestea constau în: