Iubitorii de cafea cunosc foarte bine sentimentul care apare imediat după prima gură de cafea: parcă îți încălzește sufletul, dar simți o nevoie urgentă de a ajunge la toaletă. Cel mai probabil te întrebi de ce are acest efect și ce se întâmplă, de fapt, după prima gură de cafea.
Orice înghițim ajunge direct în stomac și, în funcție de ceea ce se mai află acolo, după prima gură de cafea, mai ales dacă ai avut parte de un mic dejun bogat, poate fi eliminat între 5 minute și o oră. Lichidele sunt mult mai ușor de digerat față de alimentele solide, motiv pentru care organismul începe să lucreze chiar și pe stomacul gol. Cafeaua ajunge în intestine, rinichi și mai apoi în vezică.
Odată ce fluidele ajung în vezică, senzorii încep să observe că vezica se umple. Astfel se trimit semnale către creier, similare celor în care creierul este înștiințat că ne este foame, sete sau simțim nevoia să vomităm. Cafeaua trece printr-un proces mai rapid, deoarece cafeina conține un boost ce accelerează stimulare mușchiului de pe peretele vezicii. Creierul și vezica lucrează împreună, motiv pentru care vei simți nevoia să mergi la toaletă.
Una dintre modalitățile prin care-ți poți da seama că ești deshidratată, mai ales după ce ai băut cafea, ține de culoarea pe care o are urina. Dacă acesta este galben închis, ai nevoie de mai multe fluide în sistem. Dacă este aproape transparentă, înseamnă că ai consumat prea multe lichide. Dar dacă urina ar o culoare galben-limonadă, înseamnă că nivelul de fluide este unul echilibrat.