De ce te doare spatele? Pentru că te stresezi! Află ce soluții ai la îndemână!

Stresul poate cauza inflamații, spasme musculare și tensiune insuportabilă în zona spatelui. Așadar, te invit să afli mai multe detalii despre această legătură dintre stres și durerile de spate!
  • Publicat:
De ce te doare spatele? Pentru că te stresezi! Află ce soluții ai la îndemână!
Stres și durerile de spate: Cum poate stresul să cauzeze dureri de spate cronice? Sursa foto: Shutterstock

Perioadele de stres și durerile de spate sunt două dintre cele mai întâlnite probleme în rândul persoanelor din întreaga lume.

Dar știai că, în afară de declanșatorii fizici, durerile de spate pot fi cauzate sau agravate de stres? Durerea de spate și stresul prezintă o relație complexă și de aceea, ar fi bine să descoperi mai multe detalii referitoare la această relație dăunătoare.

Care este relația dintre stres și durerea de spate?

Studiile confirmă faptul că stresul poate cauza dureri cronice de spate și viceversa.

Conform unui studiu din 2021, stresul cronic duce în cele din urmă la disfuncția cortizolului, precum și la probleme în ceea ce privește răspunsul inflamator al organismului. Cortizolul și problemele inflamatorii duc la stres oxidativ, leziuni cauzate de radicalii liberi, leziuni celulare sau îmbătrânire și degenerare tisulară, toate acestea putând duce în cele din urmă la durere cronică.

În plus, cercetările au arătat că stresul are un efect direct asupra procesării durerii.

Așadar, stresul poate cauza dureri de spate sub diferite forme:

  • Tensiune musculare: Stresul poate provoca încordarea mușchilor spatelui, ceea ce poate duce la rigiditate și durere.
  • Sensibilitate crescută la durere: Stresul poate face corpul mai sensibil la durere. Evenimentele critice ale vieții pot declanșa schimbări în sistemul limbic și neurotransmițătorii aferenți, care pot modifica mecanismele de inhibare a durerii.
  • Inflamație: Stresul cronic poate duce la inflamație în întregul corp, inclusiv în spate, care poate provoca durere.
  • Poziție vicioasă: Când ești stresat, tiparele tale de respirație se schimbă și umerii tăi se ridică, ceea ce poate duce la încordare și tensiune în mijlocul și partea superioară a spatelui.
  • Flux sanguin redus: În perioadele de stres, vasele de sânge se pot îngusta, reducând fluxul de sânge către mușchii spatelui și provocând dureri.

Cum se simte această durere de spate provocată de stres?

Stresul induce această durere de spate și variază de la persoană la persoană. Durerea de spate provocată de stres se poate simți diferit și în funcție de locul în care aceasta se localizează.

Durerea în partea inferioară a spatelui este de cele mai multe ori caracterizată printr-o durere ascuțită, rigiditate sau spasme musculare și poate radia și către picioare sau fese.

Pe de altă parte, durerile de spate superioare pot provoca o senzație de arsură sau de înjunghiere sau o senzație de strângere sau presiune între omoplați. În unele cazuri, durerea superioară a spatelui poate provoca și dureri în brațe sau piept.

Cât durează durerile de spate ce au legătură cu stresul?

Durata durerilor de spate cauzate de stres poate varia în funcție de mai mulți factori. În unele cazuri, poate dispărea de la sine în câteva zile sau săptămâni. Cu toate acestea, dacă stresul de bază nu este abordat, durerea poate persista sau se poate agrava în timp.

Unele cercetări sugerează că stresul poate prezice prezența viitoarelor dureri de spate. Următoarele tipuri de stres au fost identificate ca factori de risc pentru intensitatea durerilor de spate:

  • tendința constantă de îngrijorare
  • izolarea socială
  • conflictele sociale
  • stresul perceput pe termen lung

Cum pot fi reduse durerile de spate cauzate de stresul excesiv?

Există diferite lucruri pe care le poți face pentru a reduce durerile de spate induse de stres, iar printre acestea se numără:

  • Calmante: Calmantele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul pot ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea inflamației.
  • Terapie cu căldură: aplicarea căldurii în zona afectată poate ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea durerii. Poți folosi o pernă de încălzire sau o sticlă cu apă fierbinte sau poți pur și simplu să faci o baie caldă.
  • Masaj: Masarea zonei afectate poate ajuta la ameliorarea tensiunii și la reducerea durerii. Poți încerca tehnici de auto-masaj sau poți apela la un masaj terapeutic făcut de un profesionist.
  • Întindere: Întinderile care vizează în special partea inferioară a spatelui, cum ar fi întinderile de la genunchi până la piept, pot ajuta la ameliorarea tensiunii din mușchii spatelui.

Surse: healthline.com, verywellmind.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult