De ce tot mai mulți români aleg să cumpere online medicamente din străinătate

Atât pacienții, cât și medicii apelează la achiziționarea de medicamente din străinătate pentru că produsele noi, aprobate de EMA, ajung mai târziu în România.
  • Publicat:
De ce tot mai mulți români aleg să cumpere online medicamente din străinătate
Foto: Shutterstock

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente avertiza, încă de acum doi ani, că lipsa produselor farmaceutice din România se va acutiza. Cea mai recentă sincopă a apărut în această vară, când din farmacii au lipsit atât medicamente de bază, precum antitermice pentru copii, dar mai ales cele recomandate în tratamentele bolnavilor cronici, în special oncologici. În aceste condiții, tot mai mulți români au început să își comande tratamentele de care au nevoie din străinătate.

Achiziția medicamentelor din străinătate nu este o practică nouă. Încă dinainte de anii 2000, românii apelau la rudele sau prietenii „de afară” pentru a le cumpăra și trimite produse farmaceutice.

Medicamente cumpărate online din străinătate pentru că nu au apărut în România

Antreprenorul Ciprian Militaru făcea constant drumuri din Timișoara în Germania, pentru a procura un anumit tip de medicamente pentru familia sa, în special pentru cei doi copii mici. În timp, mulți dintre vecini și prieteni au început să îl roage să le aducă și lor, iar în 2010 și-a dat seama că are suficienți clienți pentru a porni un business în domeniul farma.

Și-a deschis o farmacie online și una fizică, în Stuttgart, și, șapte ani mai târziu, chiar s-a mutat acolo. Astăzi, are în portofoliu peste 800.000 de medicamente și dispozitive medicale care sunt vândute pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Cererea din țara noastră este însă într-atât de consistentă, încât reprezintă aproximativ 30% din cifra de afaceri.

Piața farmaceutică din Vest este mult mai dezvoltată. În general, românii cumpără de la noi medicamente care nu au apărut încă în România, dar în perioadele de criză, crește cererea pentru produsele care dispar din farmacii. Mă refer în special la cele destinate bolnavilor cronici.

Vă dau exemplu Euthyroxul, un produs esențial persoanelor cu hipotiroidie, dar la fel putem vorbi și despre tratamentele pentru chimioterapie. Cea mai mare comandă de acest gen a avut o valoare de aproximativ 30.000 de euro. În mod normal, dacă ar fi găsit tratamentul în țară, pacientul l-ar fi primit gratis, fiind 100% decontat de CNAS, spune Ciprian Militaru.

Românii, tot mai interesați de tratamentele naturiste

O altă diferență dintre piața farmaceutică locală și cea occidentală este reprezentată de prezența medicamentelor naturiste/antroposofice.

În țări precum Germania sau Elveția, astfel de tratamente sunt chiar decontate de unele case de asigurări de sănătate, în timp ce la noi gama este extrem de restrânsă. Însă tot mai mulți medici și pacienți români încep să le recomande, respectiv să le folosească. Singura soluție pentru aceștia este să le cumpere online, din străinătate.

Produsele antroposofice pot fi utilizate ca tratamente de sine stătătoare sau complementare medicamentelor clasice, în funcție de afecțiune. Acestea sunt folosite în tratamentele de prevenție, cum ar fi cele de creștere a imunității.

Sunt utile, de asemenea, pacienților cu alergii. În cazul pacienților oncologici, pot fi administrate după intervențiile chirurgicale sau în paralel cu chimioterapia, ca suport în refacerea organismului, completează Ciprian Militaru.

Încrederea și accesul rapid contează

Nu doar penuria de medicamente i-a făcut însă pe români să cumpere online tot mai multe medicamente din străinătate, ci și faptul că aceștia au încredere mai mare în calitatea produselor farmaceutice germane sau franceze.

Un alt motiv important pentru care atât pacienții, cât și medicii apelează la achiziționarea de medicamente din străinătate este reprezentat de faptul că produsele noi, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), ajung mai târziu în țara noastră.

Statisticile UE arată ca pacienții români așteaptă, în medie, 918 zile până când pot avea acces la un medicament de ultimă generație. În timp ce, în cazul Germaniei, același produs farmaceutic ajunge în 128 de zile, adică de aproape șapte ori mai repede.

Este o problemă cunoscută de autoritățile europene, a cărei rezolvare va dura însă. Până atunci, singura soluție pentru pacienții români rămâne cumpărarea medicamentelor din străinătate. Recomandată chiar și de medici, pe care crizele din ultima perioadă i-au obligat să calculeze medicația la bucată pentru a ajunge la cât mai mulți bolnavi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult