În urma administrării unui tratament medicamentos neprielnic sau din cauza unor dereglări hormonale. Soluţia pentru aceştia este chirurgia de ginecomastie care constă în lipoabsorbţia sau excizia la nivelul glandei mamare.
În afară de mărirea în dimensiuni a sânilor, de ambele părţi sau unilaterală, bărbaţii pot sesiza o consistenţă elastică sau fermă a acestora. “Din păcate, ginecomastia este o condiţie întâlnită tot mai des în rândul bărbaţilor, diagnosticată printr-un examen fizic şi anamneză”, explică dr. Silvia Stănculescu medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, clinica Metamorphosis.
“Cel mai adesea, ţesutul glandelor mamare creşte în dimensiuni din cauza nivelului scăzut al testosteronului în organism sau din cauza nivelului crescut de estrogen. Totuşi, lipsa exerciţiilor fizice şi câştigarea în greutate, duc la acumularea unor depozite de lipide deasupra muşchilor pectorali, astfel încât, pentru prevenirea acestei condiţii, mişcarea nu trebuie să lipsească din viaţa unui bărbat sănătos”, menţionează dr. Stănculescu.
De asemenea, ginecomastia mai poate fi favorizată şi de consumul abuziv de substanţe sintetice, precum steroizii anabolizanţi, administrate necorespunzator în ideea de a contura şi mai bine muşchii.
“În urma intervenţiei, cicatricile sunt mici şi plasate astfel încât să fie insesizabile, iar durerile sunt minime şi cedează la calmante obişnuite. Pacientul îşi poate relua activitatea normală la 2-3 zile după operaţie, dar timp de 3 săptămâni este contraindicată expunerea la soare. Pentru o recuperare prielnică, acesta va purta o vestă elastică timp de 2-4 săptămâni”, a mai adăugat dr. Silvia Stănculescu.
Citeşte şi: 4 teste pentru combaterea cancerului de sân