De unde vin durerile menstruale?

Cele mai multe dintre reprezentantele sexului frumos au de-a face, lună de lună, cu dureri de mai mare sau mai mică intensitate, înainte sau chiar şi în primele zile ale menstruaţiei.
  • Publicat:
De unde vin durerile menstruale?

Sunt destul de puţine femeile norocoase pentru care ciclul menstural nu pune mari probleme.

Cele mai multe dintre reprezentantele sexului frumos au de-a face, lună de lună, cu dureri de mai mare sau mai mică intensitate, înainte sau chiar şi în primele zile ale menstruaţiei.

Cum le facem faţă? Cum le dăm de capăt? Putem scăpa de ele? Sunt doar câtvea dintre întrebările la care ne răspunde medicul Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie.

În cele mai multe dintre cazuri, durerile menstruale au o patologie în spate. Sigur, majoritatea femeilor resimt un disconfort atunci când se apropie menstruaţia sau chiar în primele două zile ale acesteia. Vorbim despre un disconfort, ceea ce este normal. Dacă însă e vorba despre dureri mari, atunci nu mai este ceva firesc.

Dureri menstruale – mai multe cauze, acelaşi efect

Cele mai frecvente cauze ale durerilor menstruale sunt infecţiile genitale, fibromul uterin si endometrioza.

Infecţiile genitale produc inclusiv inflamaţii şi de aici şi durerile care apar in preajma ciclului menstrual. Sunt diagnosticate cu ajutorul analizei secreţiei colului uterin. Se instituie tratament şi, după terminarea acestuia, se reface analiza pentru a ne asigura ca infecţia a dispărut. De cele mai multe ori, este nevoie ca şi partenerul să facă tratament, pentru a nu transmite din nou partenerei aceeaşi infecţie.
Fibromul uterin produce presiune în uter şi de aici apar durerile care se intensifică în preajma perioadei ciclului menstrual. În afară de acesta, chisturile ovariene pot, de asemenea, să pună probleme atunci când apare menstruaţia. Atât fibromul uterin, cât şi chisturile ovariene pot fi vizualizate cu ajutorul ecografiei transvaginale.

Endometrioza, bat-o vina!
Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerile menstruale intense este endometrioza. Din ce în ce mai multe femei se confruntă în ultima vreme cu această afecţiune, iar durerile menstruale intense sunt un prim indiciu despre existenţa ei. Trebuie însă ştiut că diagnosticul cert al endometriozei se pune numai cu ajutorul laparoscopiei de diagnostic, o operaţie minim invazivă, iar cu ajutorul laparoscopiei operatorii de îndepărtează ţesutul de endometrioză, de cele mai multe ori în timpul aceleiaşi intervenţii.

Uterul este căptuşit cu o mucoasă care se numeşte endometru şi care, uneori, depăşeşte cavitatea uterină, migrând în alte zone ale organismului (ovare, abdomen, colon). Cauza pentru care se întâmplă acest lucru este necunoscută încă. Şi în aceste zone, ţesutul se comportă precum în uter, existând tendinţa de eliminare în timpul menstruaţiei, aşa cum se întâmplă cu endometrul din uter. Numai că nu există nici o cale de eliminare şi de aici presiunea care determină aceste dureri, cu care unele femei se confruntă… dintotdeauna.

Endometrioza este bine să fie tratată cât mai curând după diagnosticarea ei certă, pentru că altfel poate duce la infertilitate. De altfel, la ora actuală, endometrioza este una din principalele cauze ale infertilitaţii feminine.

Tratarea durerilor menstruale cu antiiinflamatorii, cea mai folosită metodă în momentul de faţă, este doar temporară. Este bine de ştiut că durerile vor reapărea la următoarea menstruaţie, pentru că nua fost eliminată cauza, ci numai tratat efectul. O vizită la medicul ginecolog vă poate lămuri ce patologie se ascunde în spatele durerilor, vă poate da un diagnostic corect, dar mai ales, un tratament adecvat, in funcţie de afecţiune, ceea ce vă va scuti pe viitor de neplăceri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce spune mersul despre sănătatea ta!
Ce spune mersul despre sănătatea ta!