Cand vine vorba de grasimi, majoritatea persoanelor se plang ca sunt in exces si ca trebuie sa scape de ele. Astfel, obsesia pentru mancarea degresata a mers atat de departe incat in America a ajuns sa fie a sasea cauza a mortalitatii.
Etichetate drept nesanatoase si daunatoare inimii, grasimile au inceput sa fie din ce in ce mai mult excluse din alimentatie. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, daca nu s-ar intampla acest lucru, intre 72.000 si 96.000 de decese ar putea fi evitate anual, pe teritoriul Statelor Unite. Mult mai multe decat decesele cauzate de cancerul la san, estimate la numarul de 40.000 anual pe teritoriul american. In plus, ei spulbera miturile conform carora grasimile sunt daunatoare inimii:
1. Acizii grasi Omega 3 in combinatie cu coenzima Q10 scad tensiunea arteriala si ritmul cardiac.
2. Pacientii cu o boala cronica de rinichi, care de obicei creste riscul aparitiei bolilor de inima, au parte de imbunatatiri pe plan cardiac datorita acizilor grasi Omega 3.
3. Acizii grasi Omega 3 au un efect benefic si asupra psihicului si sunt foarte eficienti impotriva depresiei.
Grasimile bune, unda verde la consum
Omega 3 si Omega 6 sunt niste acizi grasi nesaturati absolut necesari pentru o stare de sanatate buna si pentru functionarea creierului. Acestia ajuta la realizarea a numeroase procese interne precum regenerarea celulelor, imbunatatirea elasticitatii pielii si mentinerea imunitatii organismului.
Ii gasesti in fructe, legume, peste (hering, ton, somon, macrou), uleiuri (vegetale, de masline, de peste), alune, oua, cereale si nuci.
Vedetele toamnei, nucile
Pentru ca tot este sezonul lor, trebuie sa mentionam ca nucile sunt, fara indoiala, adevarate bombe de sanatate. Ele au o concentratie foarte mare de grasimi benefice, vitamine (inclusiv antioxidanti) si minerale. Din pacate, multa lume le evita, pentru ca au un continut ridicat de calorii.
Din septembrie pana in octombrie, le poti consuma fie in stare proaspata, cand coaja care le acopera nu s-a intarit inca si poate fi inlaturata, fie uscate. Ele iti aduc un aport semnificativ de magneziu, fier, vitaminele E si B6, Omega 3, proteine si lipide, motiv pentru care trebuie consumate in cantitati mai mici, pentru a nu te ingrasa.
Nucile imbunatatesc functiile sistemului cardiovascular: duc la o scadere a nivelului de colesterol rau din sange, regleaza tensiunea arteriala, diminueaza cantitatea de trigliceride si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Cum sa le mananci?
Poti sa le mananci bineinteles crude sau in combinatie cu alte alimente. De obicei, ele sunt utilizate in patiserie (in prajituri, tarte), in salate (in special de cruditati), cu branzeturi, cu paste sau in produsele de panificatie.