Glanda tiroida este responsabilă cu producerea de hormoni care reglează metabolismul. Dacă tiroida încetineşte producţia de hormoni T3 şi T4, apare hipotiroidismul, iar metabolismul încetineşte.
Hipotiroidismul duce la creşterea în greutate, intoleranţa la frig, bătăile inimii neregulate şi niveluri ridicate de colesterol.Fără iod, tiroida nu poate produce hormoni T3 şi T4, ceea ce duce la o rată redusă a metabolismului. Medicul poate testa nivelurile de iod folosind o probă de urină.
În mod ideal, consumul zilnic trebuie să fie între 150 şi 299 de micrograme de iod.Pe de altă parte, prea mult iod în dieta poate duce la toxicoza cu iod tiroidian. O linguriţă de sare de masă iodată conţine 400 de micrograme de iod.Această cantitate este suficientă pentru a menţine nivelul hormonilor tiroidieni într-un interval ideal.
Persoanele care evită sarea de masă şi au o dietă săracă în sodiu sunt expuse riscului de probleme tiroidiene. Alimentele bogate în iod sunt ouăle, lactatele, lapte de soia, peşte şi fructele de mare.
Pentru mai multe informaţii despre sănătatea tiroidei, intraţi pe www.csid.ro
Sursa foto: 123rf.com