Dependenta de Internet? Trateaza-te!

Acasa, la birou, in pauza de masa, in sedinta sau in concediu, oriunde te-ai afla, nu te poti dezlipi de laptop.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dependenta de Internet? Trateaza-te!
Dependenta de Internet? Trateaza-te!

Acasa, la birou, in pauza de masa, in sedinta sau in concediu, oriunde te-ai afla, nu te poti dezlipi de laptop. Daca nu-ti verifici e-mail-ul in fiecare secunda sau nu citesti ultimele stiri de pe portalurile favorite, intri in fibrilatii, te ia cu ameteli, te sufoci si iti pierzi capacitatea de concentrare. Nu e de bine! Psihiatrii americani te-ar zvarli imediat in categoria celor care sufera de tulburari mintale.

Ingrijorati de numarul tot mai mare de victime ale dependentei de Internet, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca „afectiunea” ar trebui inclusa in sfera tulburarilor compulsiv-impulsive. Ei au stabilit ca in topul celor mai serios afectati internauti sunt gamerii, pasionatii de site-uri cu caracter pornografic si dependentii de e-mail sau mesagerie instant. Si pentru a ilustra cat mai bine gravitatea situatiei, trebuie mentionat ca in unele state, oficialitatile au luat deja masuri pentru a stopa raspandirea „epidemiei”, prin infiintarea de centre de tratament sau organizarea de training-uri in scoli.

Ce probleme cauzeaza dependenta de Internet?

Izolare sociala, rezultate profesionale scazute, pierderi financiare, deficit comportamental si alterarea sanatatii sunt doar cateva dintre consecintele utilizarii obsedante a Internetului. Petrecandu-si aproape tot timpul in compania calculatorului, viata internautilor dependenti tinde sa devina mai degraba una virtuala. Singurele entitati cu care intra in contact sunt plasmuiri ale imaginatiei altor internauti care isi ascund adevarata identitate in spatele unor ID-uri. In aceste conditii, minciuna pare a fi laitmotivul traiului lor zilnic.

Pe de alta parte, focalizandu-si atentia asupra comunicarii mediate de o conexiune web, internautii dependenti isi pierd treptat abilitatile de comunicare directa. In plus, nici pagubele economice nu sunt de neglijat: facturile catre providerul de Internet sau costurile implicate de dotarea tehnica pot da complet peste cap bugetul celor in cauza. Sa mai aducem in discutie cheltuielile cu shoppingul online caruia nu-i pot rezista si riscurile mai mari in cazul lor de a deveni victimele escrocheriilor financiare puse la cale de hackeri?

Cand ar trebui sa te ingrijorezi?

1. Accesezi in mod exagerat Internetul, stai cu orele in fata monitorului si adesea pierzi notiunea timpului cand esti prinsa intr-o actiune online. Mai mult decat atat, ai ajuns sa-ti neglijezi nevoile primare precum somnul sau mancatul si chiar sanatatea. Chestiunea este cu atat mai grava cu cat ti-ai setat calculatorul sa poti vizita anumite site-uri chiar si offline, pentru a fi sigura ca nu-ti scapa nimic.

2. Cumparaturile ti le faci numai din fata calculatorului, ultimele noutati le afli in acelasi mod si esti in culmea fericirii ca s-a inventat plata facturilor online. In plus, esti pur si simplu pasionata de rezervarile prin Internet (bilete de avion, vacante sau bilete pentru concerte) si, in prezent, urmezi cursurile de limbi straine ale unei scoli cu predare, evident, online. Sa mai amintim ca putinii barbati cu care te mai vezi provin, fara exceptie, din lumea virtuala?

3. Nu se mai intelege nimeni cu tine daca a cazut curentul sau conexiunea la Internet. Ce sa mai vorbim de momentele in care esti departe de PC sau nu mai poti accesa wap-ul de pe telefonul mobil! Creezi o atmosfera tensionata, esti furioasa si, in scurt timp, intri intr-o depresie al carei unic leac este restabilirea conexiunii online.

4. Ai renuntat demult sa te mai vezi cu prietenii sau sa mai porti conversatii lungi despre tot felul de nimicuri cu mama ta. Pentru toate acestea exista e-mail-ul, messenger-ul, skipe-ul si web-cam-ul. Altfel, nimeni nu te mai vede la fata si nu-ti mai aude glasul.

5. Toti banii tai sunt investiti cu lacomie in echipamente IT avansate pentru navigarea pe net, softuri de ultima generatie, oferte seducatoare din partea furnizorilor de cablu. In ziua in care resursele tale financiare vor intra in colaps, frustrarea ta nu va avea margini.

Ce e de facut?

Mai mult de 10 ore pe zi on-line, incluzand orele de serviciu – iata conditiile cand situatia devine alarmanta. Incearca sa te desprinzi de pasiunea bolnavicioasa pentru Internet, implicandu-te in activitati ce tin de viata reala. Cei care te pot ajuta sa depasesti momentul sunt prietenii, familia sau chiar psihologul.

Potrivit ultimelor studii realizate de Internet World Stats, in luna martie a acestui an existau circa 12 milioane de romani care utilizau serviciile de Internet. Aceasta cifra reprezinta 53% din populatia Romaniei. Dintre acestia, cel putin un sfert sufera de sindromul dependentei de Internet, ce se caracterizeaza prin utilizarea obsesiva a serviciilor www (World Wide Web).

Potrivit aceleiasi surse, intr-un clasament mondial al statelor cu cei mai multi utilizatori de Internet, locul fruntas a fost adjudecat de SUA, cu 218 milioane de useri. Numarul reprezinta circa 71,9% din intreaga populatie a Statelor Unite si 15,5% din totalul userilor la nivel mondial. Pe locul II se situeaza China, cu 210 milioane de utilizatori, iar pe III, Japonia, cu „doar” 94 de milioane. Intre statele europene, se detaseaza Germania, cu un numar de 55 de milioane de internauti.

Incepand cu anul 2000 si pana in prezent, totalul utilizatorilor in intreaga lume a crescut cu 290%, ajungand astazi la o cifra impresionanta de peste un miliard patru sute de milioane. Cu toate acestea, ei nu inseamna decat 21,1% din totalul populatiei de pe planeta.

Citeste si Blogging-ul poate fi letal
Foto: NORTHFOTO

Urmărește CSID.ro pe Google News
Apa pura, direct din frigider
Apa pura, direct din frigider
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”