Depistarea cancerului ovarian în 2 minute

Un chestionar scurt, alcătuit din 3 întrebări ce urmăresc 6 simptome alarmante, poate detecta la timp prezenţa cancerului ovarian, informează oamenii de ştiinţă de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, Statele Unite.
  • Publicat:
Depistarea cancerului ovarian în 2 minute
Cuprins
  1.  
  2.  

Un chestionar scurt, alcătuit din 3 întrebări ce urmăresc 6 simptome alarmante, poate detecta la timp prezenţa cancerului ovarian, informează oamenii de ştiinţă de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, Statele Unite.

Un procedeu simplu, beneficii uriaşe. Cam aşa s-ar caracteriza acest mic test-screening ce urmăreşte identificarea din timp a cancerului ovarian, una dintre cele mai teribile boli maligne în întreaga lume. Diagosticarea timpurie a acestui tip de cancer este singura şansă de supravieţuire a pacientelor, iar rata de vindecare în acest caz este de 70 – 90%. Din păcate însă, mai bine de 70% dintre femeile ce suferă de caner ovarian, au fost depistate în stadii avansate, iar rata de supravieţuire în cazul lor este de doar 20 – 30%.

Iată de ce prevenţia este extrem e importantă, iar chestionarul realizat de specialiştii americani v-ar putea salva viaţa. Răspundeţi aşadar, la 3 întrebări simple:

1. Suferiţi adesea de dureri abdominale şi/sau pelvine?
2. Vă simţiţi pline imediat ce aţi început să mâncaţi şi/sau incapabile să mâncaţi normal?
3. Sunteţi frecvent balonată şi/sau abdomenul dvs. este supradimensionat fără un motiv aparent?

Gândiţi-vă cât de des se întâmplă să suferiţi de aceste simptome şi care este durata lor: cât zile pe lună simţiţi acest disconfort, cât durează până vă reveniţi?

„Simptome precum durerea pelvină şi balonarea ar putea fi un semn al cancerului ovarian, însă pot semnala, de asemenea, şi alte afecţiuni. Ceea ce este important este stabilirea câtorva elemente, şi anume dacă sunt actuale, au început să apară recent şi apar frecvent”, atrage atenţia M. Robyn Andersen, doctorand şi membru al Hutchinson Center’s Public Health Sciences Division.

O serie de studii efectuate în trecut de Andersen şi colegii săi au demonstrat că circa 60% dintre femeile diagnosticate timpuriu şi 80% dintre cele diagnosticate tardiv au acuzat aceste simptome.

„Femeile care acuză frecvent preznţa acestor simptome, în mod continuu în decurs de un an, fără ca înainte să se fi confruntat cu ele, ar trebui să se adreseze unui medic specialist, întrucat au nevoie de teste cu utrasunete şi analize de sânge care pun în evidenţă markerii cancerului ovarian (precum CA-125)”, a mai explicat M. Robyn Andersen.

Potrivit statisticilor recente, 1 din 140 de femei care au aceste simptome, este diagnosticată cu cancer ovarian.

Citeşte şi: Ce legătură are înălţimea cu cancerul ovarian?

Cancerul ovarian porneşte din trompe

S-a descoperit o proteină care ar putea opri evoluţia cancerului ovarian

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Noutăţi în farmacii în octombrie
Noutăţi în farmacii în octombrie