Mult timp depresia și burnotul (epuizarea profesională) au fost considerate de mulți oameni mofturi și nu afecțiuni medicale. Însă atât depresia cât și burnotul afectează starea și stilul de viață al persoanei afectate. Mai mult, netratate, pot lăsa urme pe viață. Cum le identificăm și cum facem diferența între depresie și burnout aflăm de la dr. Ioana Silion, medic psihiatru.
CSÎD: Poate fi considerat burnout-ul o formă de depresie sau este o tulburare de sine stătătoare?
Dr. Ioana Silion: Burnout reprezintă un cumul de simptome, care se instalează insidios şi are legătură cu adaptarea personală defectuoasă sau cu evenimente care au legătură cu locul de muncă. Persoana se simte epuizată psihic şi fizic și trece printr-o serie de etape simptomatice, din sfera simptomatologiei tulburărilor afective. Printre cele mai severe simptome se află episodul depresiv, care are ca finalitate abandonul.
CSÎD: Burnout vs depresie – simptomatologie comună, simptomatologie distinctă. Cum se pune diagnosticul corect?
Dr. Ioana Silion: Simptomatologia episodului depresiv din Tulburarea afectivă depresivă şi din Burnout este similară şi pentru a putea fi confirmat diagnosticul, simptomele trebuie să îndeplinească criteriile de diagnostic, conform ghidurilor.
Diferența dintre cele două condiții este dată de cauzalitate şi de mecanismele de adaptare.
CSÎD: Ce categorii de persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea burnout-ului, respectiv a depresiei? Putem vorbi despre același tip de persoane?
Dr. Ioana Silion: Predispoziția endogenă sau exogenă se aplică în ambele cazuri. Diferența este dată de influența factorilor exogeni care, în cazul Burnout-ului, au legătură cu locul de muncă.
Tipologia unei persoane vulnerabile la sindromul de burnout, este trădată de anumite trăsături specifice de caracter sau de personalitate, care pot fi identificate încă din etapa de angajare. Un proces de onboarding corect aplicat trebuie să includă un plan de evaluare a stării de sănătate psihică, care va fi implementat periodic sau la nevoie.
CSÎD: Cum diferă cauzele apariției burnout-ului de cele ale instalării depresiei?
Dr. Ioana Silion: Tulburarea afectivă depresivă reprezintă o afecţiune psihică endogenă sau exogenă, putându-se instala fără o cauză identificabilă sau ca o consecinţă a unor evenimente.
În ceea ce priveşte simptomatologia depresivă din Burnout (retragere socială, apatie, descurajare, pesimism, lipsa interesului, iritabilitate, insomnie, tulburări ale instinctului de supravieţuire), aceasta ar putea fi exclusiv exogenă. Cauzele ar putea fi evitate într-un mediu de lucru agreabil.