„Clasificarea internaţională a maladiilor recunoaşte 83 de boli diferite de somn, în România se diagnostichează probabil 4 – 5 cu preponderenţă. România are nevoie de o voce clară, răspicată care să vorbească despre starea sănătăţii sale mintale. Fără aceasta voce continuăm să ducem o luptă pe care o pierdem: ne referim aici la soţiile voastre cu depresie postnatala care nu ajung să vorbească la timp cu un medic, vorbim de mamele voastre care se retrag în umbră după ce le-au murit părinţii sau bărbaţii, vorbim de copiii voştri care încep să bea abuziv după ce divorţează sau îşi pierd locul de muncă”, atrage atenţia medicul pshihiatru Gabriel Diaconu.
Când are nevoie o persoană să vadă un psihiatru?
Din păcate, persoanele care suferă de depresie refuză să ia în seamă simptomele acesteia. De foarte multe ori pacienţii consideră fără importanţă lipsa somnului, chiar dacă ajung în stadii în care nu mai pot face nimic din cauza oboselii. Toate acestea pentru ca au o teamă excesivă de a merge la un medic specialist. Dacă i-ar durea maseaua nu ar ezita să meargă la stomatolog, dar să mergi la psihiatru pare mult mai complicat.
,,Competenţa noastră profesională este, prin specialitate, să asistăm persoane care dezvoltă o problemă în funcţionarea psihicului. Prin asta mă refer la gândire, emoţii şi comportamente, la care adaug o sub-categorie, aceea a comportamentelor instinctuale (somn, nutriţie, viaţă sexuală). Oricine consideră că a dezvoltat o suferinţă a gândirii, emoţională sau de comportament devine eligibil să fie consultat de medicul de specialitate’’, explică dr. Gabriel Diaconu.
De ce ajung cu greu românii la medicul psihiatru ?
Majoritatea oamenilor acceptă foarte greu că au probleme emoţionale, psihice. În momentul în care se menţionează vizita la psihiatru, pacientul este reticent şi, de cele mai multe ori, refuză acest consult de specialitate. De ce ? Simplu: de teamă. „Principalul impediment în calea accesării unui psihiatru este, din experienţa mea, credinţa iraţională că, indiferent de rezultatul întâlnirii, simplul contact cu un medic psihiatru te face „nebun”. Românii au o teamă profundă, neîntemeiată şi violentă de pierderea sănătăţii psihice; de multe ori frica aceasta e proiectată social sub formă de stigmă”, continuă dr. Gabriel Diaconu.
Din lipsă de cunoştinte, bolnavul psihic este considerat de societate a fi incurabil, contagios şi, în consecinţă, trebuie izolat si anihilat. În România nimeni nu are în vedere că unul din 4 români prezintă, la un moment dat, simptomele unei tulburări psihice acute, tranzitorie sau chiar cronică; că după bolile de inimă depresia e cea mai prevalentă problemă de sănătate şi cu consecinţele cele mai grave pe termen lung, atât în costuri asociate, cât şi ca suferinţă subiectivă pentru individ. Aşadar, din pricina acestei stigme, pacientul cu greu ajunge la medicul de specialitate.
Se vindecă bolile pihice ?
Cum s-ar putea vindeca o persoană de depresie, dacă nici măcar nu încearcă ? Rareori simptomele îi fac pe pacienţi să dea fuga la un medic psihiatru. Mai îngrijorăor este faptul că românii nici nu iau in calcul aceasta opţiune, elementară în tratamentul oricărui depresiv. Dacă majoritatea populaţiei poate fi educată în sănătate mintală, faptele petrecute de-a lungul timpului dovedesc că şi comunitatea celorlalţi medici are contibuţia sa la stigmă.
„O spun des, o spun răspicat: majoritatea bolilor psihice se tratează, majoritatea bolilor psihice se vindecă. Acele boli psihice care nu se vindecă, se tratează; tratamentul e sigur, eficient şi acceptabil în termeni de cost, profilul de siguranţă nu diferă de cel oferit de tratamentul altor boli, gen ulcer duodenal, diabet sau hipertensiune arterială. Medicul psihiatru e în primul rând medic şi apoi psihiatru şi nu caută, în ciuda percepţiei publice, să înlocuiască o problemă cu alta.’’, precizează medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
Cum schimbăm percepţia greşită asupra vizitei la psihiatru ?
Este un efort uriaş, un efort realizabil numai prin informaţii transparente, constante, avizate.
depresiv.ro este platforma online susţinută de medici specialişti, unde publicul larg cunoaşte simptomele, reacţiile, nevoile celor care suferă de depresie, anxietate, burn out sau stres şi primeşte sfaturi de la medici psihiatri.
Citeşte şi: Depresia face anual 800.000 de victime în lume
Exerciţiile care te ţin departe de depresie
Fructele şi legumele, arme eficiente contra depresiei