Pielea umană este surprinzător de rezistentă la o largă varietate de agresiuni, dar rămâne susceptibilă la diverse alte probleme.
Mai ales în sezonul cald, având în vedere că pielea noastră este mai expusă la obiectele din jur, dermatita de contact este destul de uşor de
Afecţiunile comune ale pielii (dermatitele) nu îţi pun în pericol viaţa, dar îţi pot produce o stare ridicată de disconfort.
Simptomele pot dispărea într-o săptămână, pot necesita intervenţie chirurgicală sau pot urma un program terapeutic de lungă durată.
Termenul „dermatită”, care se utilizează în acelaşi context cu eczema, semnifică o inflamaţie a pielii. În general, dermatita presupune edemaţiere, înroşire şi pruit cutanat şi poate avea o mulţime de cauze.
Dermatita de contact apare prin contactul direct cu o substanţă iritantă sau cu un alergen. Substanţele iritante comune includ: săpunul de rufe, săpunul de corp şi produsele cosmetice de curăţare.
Alergenele posibile includ: cauciucul, metale, bijuterii, parfumuri, cosmetice sau plante (cum ar fi iedera).
Dacă ai o sensibilitate la un alergen, o expunere scurtă la o cantitate mică din acea substanţă poate produce dermatită. În cazul dermatitei de contact, doar zonele cutatate care intră în contact cu substanţele „incriminate” reacţionează, zona care a fost mai mult expusă reacţionând cel mai sever.
Dacă dermatologul tău suspectează că problemele cutanate pe care le ai sunt rezultatul unor reacţii alergice, te poate testa prin aplicarea unor cantităţi mici din diferite subtanţe şi examinarea acestor zone la 48, 72 şi 96 de ore pentru a vedea dacă a apărut alergia.
Această abordare, denumită testare cutanată, determină dacă ai dermatită de contact alergică, care este produsă de o reacţie imună sistemică.
În dermatita de contact alergică, substanţa alergenă poate fi ceva cu care ai intrat în contact ani de zile fără să fi avut probleme. Substanţe ca acizi, solvenţi, săpunuri puternice şi detegenţi sunt mai degrabă iritante decât alergene.
Atunci când o substanţă iritantă produce o reacţie cutanată, afecţiunea se numeşte dermatită de contact iritantă.
Cauzele dermatitei de contact dificil de identificat includ componente din:
Tratamentul dermatitei de contact constă în identificarea şi evitarea substanţei periculoase. Uneori, pot fi de ajutor în dispariţia înroşirii şi pruitului cremele cu hidrocortizon sau purtarea hainelor umede uşor astringente.
O asemenea haină poate fi obţinută prin udarea acesteia cu o soluţie compusă din 30g de oţet amestecate cu 0.5 – 1 litru de apă.