Multe persoane se confruntă cu dermatita seboreică, iar tratarea ei poate fi o adevărată provocare. Am stat de vorbă cu Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog care ne vorbește despre această afecțiune, de la modul în care se manifestă, până la metodele de tratament.
CSID: Ce este dermatita seboreică și cum se manifestă? Deși pare inofensivă, efectele acestei afecțiuni pot fi destul de mari.
Dr. Dana Bratu: Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie a pielii însoțită de roșeață și scuame, uneori și prurit. De obicei se manifestă la nivelul scalpului, iar pacienții resimt o „mătreață” excesivă, dar și o creștere a secreției de sebum la nivelul scalpului. Cojițele se pot extinde și la nivelul liniei părului, în zona frunții sau la nivelul urechilor. Există și persoane la care afecțiunea debutează cu plăci eritematoase pe față, deasupra sprâncenelor sau șanțurilor nazogeniene.
CSID: Este suficient ca pentru a combate mătreața să folosim doar un șampon anti-mătreață? Ce alte ingrediente mai sunt necesare în arsenalul de îngrijire al scalpului?
Dr. Dana Bratu: În patogenia bolii este incrimanată și hiperproliferarea malasesiei, o ciupercă aparent inofensivă însă care, în prezența sebumului stimulează inflamația și exfolierea excesivă a pielii. Din acest motiv tratamentele conțin substanțe antifungice precum sulfură de seleniu, ciclopiroxolamină, azoli (ketoconazol,etc), dar și substanțe keratolitice precum acidul salicilic, acizi care să elimine mai repede acele cojițe inestetice.
CSID: Este o afecțiune permanentă?
Dr. Dana Bratu: Evoluția bolii este ondulantă, cu episoade de agravare și remisiune, fiind vorba de o afecțiune cronică. Aceasta nu este permanentă, însă poate reapărea pe parcursul vieții sub influența unor factori declanșatori, iar tratamentul corect efectuat poate scădea incidiența puseelor.
CSID: Care este legătura cu căderea părului? De ce are loc acest proces?
Dr. Dana Bratu: Întrucât discutăm despre o afecțiune inflamatorie a scalpului, aceasta poate să interfereze cu fazele de creștere ale foliculilor pilosi. În general, infecțiile, inflamațiile locale stimulează tranziția firelor de păr din faza anagenă (de creștere) în faza telogenă (de cădere). Procesul este autolimitat și reversibil, firele de păr vor începe să crească din nou mai ales după vindecarea puseului de dermatită seboreică.
CSID: Cum poate fi prevenită și mai ales ce metode de tratament există în cazul în care ne confruntăm cu această afecțiune?
Dr. Dana Bratu: Există o predispoziție genetică pentru această afecțiune și nu putem preveni apariția ei în totalitate. Recomandăm îngrijirea corespunzătoare a pielii, evitarea folosirii produselor iritante (care conțin parfum, alcool, uleiuri esențiale). Tratamentele vizează șampoane cu efect keratolitic (de eliminare a cojitelor), antiinflamator pentru calmarea scalpului și antipruriginos pentru ameliorarea simptomatologiei asociate. Condiția este ca acest șampon să fie lăsat în contact cu pielea minim 5 minute la fiecare spălare pentru a-și efectua proprietățile. În pusee, dacă pielea este foarte roșiatică și pruritul intens, putem asocia pe termen scurt și loțiuni care conțin dermatocorticoizi pentru remiterea inflamației.
CSID: Care este legătura dintre mătreață și stres?
Dr. Dana Bratu: Puseele de dermatită seboreică sunt legate de factori emoționali. Anxietatea, oboseala și deprivarea de somn pot stimula eliberarea de hormoni de stres care cresc activitatea glandelor sebacee cu hipersecreție de sebum ce reprezentă un substrat pentru agenții implicați în acnee și dermatită seboreică. Recomandăm pacienților să aibă un stil de viață echilibrat cu odihnă suficientă și echilibrarea vieții profesionale cu cea socială.
CSID: Poate apărea din cauza unei igiene necorespunzătoare a scalpului? Ce înseamnă să ne spălăm corect pe cap?
Dr. Dana Bratu: Există mitul conform căruia spălarea deasă pe scalp agravează seboreea sau exfolierea. Noi considerăm că părul trebuie spălat de fiecare dată când se îngrașă, când face cojițe, când se simte murdar, iar în cazul unor afecțiuni precum dermatita seboreică spălările pot fi și zilnice. Fiecare șamponare ajută la calmarea inflamației și eliminarea blândă a scuamelor, tratând cauza, nu doar efectul. Apa folosită la duș trebuie să fie călduță, niciodată fierbinte! Apa foarte caldă contribuie la perpetuarea procesului inflamator. Trebuie să folosim „buricele” degetelor atunci când aplicăm șamponul, nu unghiile pentru că scalpul nu trebuie zgâriat, iar contactul cu spuma șamponului să fie de minim 5 minute pentru a favoriza penetrarea agenților activi în stratul cornos al epidermului.