Descopera jungla din gura ta

Fiecare mancare pe care o savurezi o imparti cu milioanele de bacterii pe care le adapostesti.
  • Publicat:
Descopera jungla din gura ta
Descopera jungla din gura ta

1 ml de saliva contine 100 de milioane de bacterii. Asta e realitatea din gura ta, care este de fapt un adevarat ecosistem pentru peste 600 de specii de bacterii si sute de specii de fungi, protozoare, ciuperci si virusi.

Ba mai mult, pe langa acestea, mai exista vreo 500 de microorganisme care nu au fost inca identificate si botezate. Numarul aproximativ al acestor creaturi este astronomic, dat fiind faptul ca doar gura unui om contine un numar mai mare de bacterii decat populatia intregii lumi!

Daca am putea face o analogie, cavitatea ta bucala ar fi pamantul iar tu – nimeni altul decat Dumnezeu. De ce? Pentru ca tu le hranesti. Fiecare mancare pe care o savurezi o imparti cu milioanele de bacterii pe care le adapostesti.

Iar daca meniul pe care-l servesc la masa nu depinde de ele, ei bine, zona in care locuiesc tine absolut de dorintele proprii: ele isi aleg propriul cartier – fie el intre dinti, in spatiul dintre gingii si dinti, in cerul gurii, pe limba sau sub limba.

Totusi, ele platesc pentru aceasta “viata de lux”: se mananca unele pe altele, omoara bacteriile rele si mananca resturile de mancare adapostite in cele mai inaccesibile parti ale gurii tale, curatand-o.

In timp ce majoritatea dintre chiriasii nostri nu ne fac nici un rau, exista o specie de bacterie din cauza careia ajungem la stomatolog. Despre Streptococcus Mutans este vorba, si din cauza ei zaharul ce ajunge in cavitatea bucala se transforma in acid. Acesta, in exces, ne erodeaza dintii.

Sanatatea trece prin gura

Cu siguranta la un moment dat si tu ai suferit din cauza respiratiei urat mirositoare. Ce trebuie sa stii e ca primele responsabile de aceasta sunt bacteriile din gura ta. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca in 9 cazuri din 10, originea halenei este bucala. Si asta chiar daca tu ai o igiena bucala corecta.

Cea mai des intalnita este halena sau respiratia urat mirositoare de dimineata. Bacteriile responsabile de aceasta au tendinta de a se inmulti pe durata noptii din pricina cantitatii mai mari de saliva secretata.

Trucuri pentru a tine sub control halena:

Atat timp cat ea nu provine din alte afectiuni medicale precum probleme gastro-intestinale, rinite, infectii ale amigdalelor, boli renale sau de ficat, diabet sau cancer, afla ca sunt niste trucuri la care poti recurge pentru a-ti imbunatati respiratia de dimineata!

– In primul rand, trebuie mentionata igiena bucala corecta, facuta inainte de culcare: periaza-ti bine dintii, curata-i cu ata dentara si neaparat, periaza-ti si limba – acolo se dezvolta cel mai bine aceste bacterii.

– Evita sa ai gura uscata. Se stie ca uscaciunea gurii creste riscul aparitiei halenei. Solutia din interior ar fi sa bei cantitatea de apa recomandata zilnic, pentru a avea un corp hidratat in totalitate.
Alte solutii sunt gumele si bomboanele, care te pot ajuta in acest scop.

– Foloseste o apa de gura antibacteriana, insa fara sa exagerezi. Consumul excesiv duce la cresterea riscului de cancer bucal.

– Nu sari din pat direct la baie sa te speli pe dinti. Nu cred ca ti-ar placea mai apoi sucul de portocale, cafeaua sau cerealele cu aroma de menta. In general, simplul fapt de a-ti clati gura cu apa, de a vorbi sau de a manca iti activeaza flora salivara si reduce considerabil halena.

Citeste si S.O.S., respiratia urat mirositoare!
              Bea limonada!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Inima franta se vindeca cu aspirina
Inima franta se vindeca cu aspirina
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”