Deviaţia de sept: simptome, operaţie

Deviaţia de sept poate debuta fără simptome. Problemele respiratorii, durerile faciale şi migrenele reprezintă însă cele mai supărătoare manifestări ale afecţiuni.
  • Publicat:
Deviaţia de sept: simptome, operaţie

Deviaţia de sept apare atunci când septul nazal, osul care împarte cavitatea nazală a nasului în jumătate, este în mod semnificativ situat în afara centrului sau este strâmb, ceea ce face ca respiraţia să fie dificilă. Deşi estimările indică faptul că 80% dintre oameni au această afecţiune, tratamentul este necesar numai în cazul devierilor majore, pentru că atunci apar probleme la nivelul respiraţiei.

Factori de risc

Dacă unele persoane se nasc cu un sept deviat, altele dezvoltă asta după ce suferă anumite traumatisme la nivelul nasului. Situaţii în care oamenii pot dobândi această afecţiune:

  • în cazul practicării sporturilor de contact (box, karate) ,
  • şoferilor predispuşi la accidente rutiere
  • în cazul activităţilor casnice cu risc de lovire, precum căratul mobilei etc.

Deviaţia de sept: simptome

“În majoritatea cazurilor, simptomele nu apar, iar această afecţiune este de multe ori neobservată de către pacienţi. Ei nu reclamă un disconfort sau nu simt că le este afectat ritmul vieţii, chiar şi activităţile sportive se desfăşoară normal, totuşi, în situaţii grave pot apărea factori perturbatori: blocarea/ înfundarea unei nari, cu consecinţe asupra calităţii respiraţiei. Sângerările nazale pot fi frecvente şi pot genera un disconfort vadit. Sforăitul este un alt inconvenient major.

Durerile faciale şi migrenele reprezintă poate cele mai supărătoare simptome, pentru că pot genera lipsă de odihnă şi de concentrare. Ba mai mult,  poate fi afectat şi randamentul la locul de muncă”, spune medicul estetician Andrei Gregorian.

Deviaţia de sept şi apneea în somn

De asemenea, septul deviat poate provoca sindromul de apnee în somn, oprirea respiraţiei pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, care duce la o scădere a concentraţiei de oxigen de la nivelul creierului.

Deviaţia de sept: tratamentul şi intervenţia chirurgicală

Tratament: îmbunătăţirea simptomelor prin decongestionante, antihistaminice, spray-uri nazale cu cortizon. “Ulterior, se efectuează procedura de îndreptare chirurgicală a septului, denumită şi septoplastie”, adaugă specialistul.

Necesitatea intervenţiei chirurgicale apare în cazul în care pacientul manifestă una sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, iar diagnosticul este confirmat în urma consultului şi examenului imagistic.

În funcţie de complexitatea cazului, operaţia poate dura chiar şi câteva ore. “Se efectuează anestezie generală. După intervenţie, pacientul va rămâne internat două zile. Nasul se va desfunda complet după aproximativ 4-6 săptămâni. Postoperator, medicul curant va prescrie antibiotice, antiinflamatoare şi antialgice. Acestea au rolul de a preveni posibilele infecţii, de a ameliora inflamaţia postoperatorie şi de a aborda posibila durere”, precizează Dr. Andrei Gregorian.

Complicaţii ce pot apărea în urma septoplastiei:

  • infecţii cronice la nivelul sinusurilor;
  • congestii nazale;
  • sângerări;
  • dureri;
  • pierderea mirosului;
  • perforarea septului;

În cazul apariţiei unor astfel de de simptome este indicat să contactaţi medicul care a efectuat operaţia. Această intervenţie este recomandată după vârsta de 15 ani. Înainte de toate, e bine să vă asiguraţi că diagnosticul este corect. Deviaţia de sept, sinuzita sau alergiile cronice au, de cele mai multe ori, aceleaşi simptome.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Sinuzita: greșeli de tratament
Sinuzita: greșeli de tratament