Dezinfectant pe bază de spirt sau de clor? Ce recomandă specialiştii să ai în casă, în aceste zile

Clor sau spirt? Care este mai bun pentru dezinfecţia suprafeţelor: Află răspunsul!
  • Publicat:
Dezinfectant pe bază de spirt sau de clor? Ce recomandă specialiştii să ai în casă, în aceste zile

Cu siguranţă ai multe întrebări legate de produsele de dezinfectare, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus. Sunt atât de multe afirmaţii aruncate în spaţiul public, încât poţi fi uşor aruncat în vârtejul dezinformării şi te simţi copleşit de abundenţa de articole care ba laudă spirtul, ba îl etichetează drept ineficient. În primul rând, să lămurim o chestiune: spălatul corect şi frecvent pe mâini cu apă şi săpun e cea mai bună metodă de a te proteja de noul tip de coronavirus.

Să trecem acum la partea de dezinfecţie a suprafeţelor, care stârneşte atât de multe controverse: clor sau spirt?

„Ambele” este răspunsul, dar trebuie să facem o menţiune: fiecare se foloseşte pe suprafeţe diferite. Şi, nu, uleiurile esenţiale nu dezinfectează, luaţi-vă gândul!

Pentru ce suprafeţe este indicat clorul

Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă folosirea unei soluţii pe bază de clor pentru dezinfectarea suprafeţelor, cum ar fi chiuveta, cada, chiuveta, gresia, faianţa etc.

Clorul nu se combină cu altceva în afară de apă! Proporţia soluţiei trebuie să fie de 20 de mililitri de clor la 1 litru de apă. Citiţi însă cu atenţie eticheta produsului, pentru că acesta poate fi deja diluat cu apă şi poate să nu mai fie necesară diluarea ulterioară a acestuia.

„Este important să spălaţi în prealabil suprafaţa respectivă cu o soluţie din apă şi detergent, să lăsaţi să se usuce şi abia apoi să dezinfectaţi cu clor. Soluţia trebuie lăsată să acţioneze 10 minute, apoi se clăteşte suprafaţa cu apă curată”, atrag atenţia specialiştii.

Trebui să ai grijă însă, deoarece clorul poate coroda metalul, deci nu îl folosi pe robinete sau chiuvete din inox, de exemplu.

De asemenea, poartă întotdeauna mănuşi de cauciuc atunci când cureţi suprafeţe cu clor, pentru că poate cauza iritaţii ale pielii, şi aeriseşte bine încăperea ulterior, pentru că vaporii pot cauza inflamaţii la nivelul căilor respiratorii, precum şi înroşirea ochilor.

Spirtul, eficient doar dacă are o concentraţie de peste 70% etanol

Spirtul sau alcoolul etilic sunt unul şi acelaşi lucru: acel lichid albastru pe care îl folosim de obicei când ne tăiem şi vrem să dezinfectăm zona respectivă.

Atenţie! Nu confunda spirtul cu alcoolul izopropilic, care este incolor şi foarte inflamabil!

Pentru a fi eficient împotriva coronavirusului, spirtul trebuie să aibă o concentraţie de peste 70% etanol.

Cât despre suprafeţele care pot fi dezinfectate cu spirt, acestea includ: robinete, clanţe, huse de telefon, portofele de piele, blaturi de bucătărie, mese etc. Spirtul trebuie lăsat să acţioneze cel puţin 30 de secunde pentru a-şi face treaba.

În cazul telefoanelor mobile sunt indicate şerveţelele pe bază de alcool, care nu afectează ecranul acestora.

Dacă ţi-e teamă că îţi vei strica portofelul sau ghetele de piele în cazul în care le cureţi cu spirt, îţi oferim un mic truc: după dezinfecţia acestora, „hidratează” suprafaţa cu o cremă grasă, pentru a preveni uscarea şi crăparea materialului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult