Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2: asemănări și diferențe

Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, deși împărtășesc același nume, există multe similarități și diferențe între ele. Află care sunt acestea!
  • Publicat:
Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2: asemănări și diferențe
Foto: shutterstock

Deși împărtășesc același nume, există multe similarități și diferențe între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. La bază, ambele sugerează un nivel crescut al glicemiei, ceea ce poate fi un real pericol pentru sănătate. Acesta apare ca rezultat al unor deficite în insulină. Într-un corp sănătos, insulina, care este produsă de pancreas, apare în sânge imediat după ce mănânci pentru a distruge zahărul din alimente înainte ca acesta să ajungă în celule, unde este folosit ca energie.

În cazul diabetului de tip 1, organismul nu mai produce insulină, ceea ce înseamnă că nivelul de zahăr din sânge poate crește îngrijorător de mult. Diabetul de tip 2 este complet diferit, deoarece insulina este produsă tot mai puțin și devine mai puțin eficientă în timp. Diabetul de tip 1 reprezintă mai puțin de 5% dintre cazurile de diabet, în timp ce diabetul de tip 2 este prezent în proporție de 90%-95%.

Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2: cauzele apariției diferă

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul tău imunitar atacă propriul organism. În acest caz, celulele din sistemul imunitar merg după beta celulele producătoare de insulină din pancreas, iar astfel producția de insulină este oprită brusc. În cazul diabetului de tip 2, geneticul, istoricul familiei, pot juca un rol important, dar principalii factori de risc rămân obezitatea sau supraponderabilitatea, dar și alți factori din stilul de viață precum activitatea fizică și consumul de alimente nesănătoase. În acest caz, celulele se confruntă cu dificultatea de a folosi insulina eficient, ceea ce poartă numele de rezistență la insulină.

Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 afectează diferite grupuri de oameni

Diabetul de tip 1 de cele mai mult ori este numit și diabetul juvenil, pentru că deși poate afecta pe orice, de cele mai multe ori apare la copiii cu vârste între patru și șase ani și cei de 10-14 ani. Diabetul de tip 2 în schimb, cunoscut și ca diabetul adulților, afectează adulții, dar vârsta la care se face diagnosticul începe să fie tot mai mică.

Simptomele, complicațiile și diagnoza sunt similare

Printre simptomele pe care pacienții cu diabet, fie că vorbim de tip 1 sau de tip 2, se numără senzația de sete, urinarea frecventă, viziune blurată, stări de oboseală accentuate, scădere în greutate. În privința diagnosticului, ambele tipuri de diabet sunt descoperit în urma unor teste pentru a determina nivelul glicemiei.

Tratamentul diferă

Există un singur tratament pentru diabetul de tip 1 și anume înlocuirea insulinei. În schimb, pentru diabetul de tip 2, tratamentul poate fie pe cale orală sau injectabil. Mulți dintre pacinți au o combinație între cele două.

Doar diabetul de tip 2 poate fi prevenit

Nu există nicio modalitate prin care să previi diabetul de tip 1, dar cel de tip 2 poate fi modificat în urma schimbărilor stilului de viață, iar aici vorbim despre alegeri alimentare mai sănătoase, mai multă activitate fizică și administrarea medicamentației.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”