Diabetul de tip 2 se poate vindeca fără medicamente. Iată cum!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că ne confruntăm cu o pandemie diabetică. În 90 % din cazuri, diagnosticul este diabetul de tip 2, care poate fi reversibil, dacă sunt îndeplinite câteva condiţii.
  • Publicat:
Diabetul de tip 2 se poate vindeca fără medicamente. Iată cum!
foto shutterstock / Diabetul de tip 2 se poate vindeca prin dietă

Peste 400 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu diabet, iar numărul lor este în creştere, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să declare că ne confruntăm cu o pandemie diabetică. În 90 % din cazuri, diagnosticul este diabetul de tip 2, care poate fi reversibil, dacă sunt îndeplinite câteva condiţii.

În 2018, un studiu clinic de amploare stabilea că un program intensiv de pierdere în greutate poate duce la intrarea în remisie a diabetului de tip 2, fără a mai fi nevoie de medicamente. La final de 2019, alte cercetări confirmă că ajustarea dietei şi modificarea stilului de viaţă duc vindecarea diabetului de tip 2.

Grăsimea din ficat atacă şi pancreasul

Studiul din 2019 arată că diabetul de tip 2 apare ca urmare a acumulării de grăsime în ficat, ceea ce duce la rezistenţa la insulină şi creşte nivelul zahărului din sânge. Concret, grăsimea acumulată în ficat se răspândeşte în alte ţesuturi şi organe, precum pancreasul, care este responsabil cu producerea de insulină. Grăsimea din pancreas duce la formarea de cheaguri care blochează celulele beta, responsabile cu secreţia de insulină.

Participanţilor la studiu li s-au monitorizat, timp de 2 ani, nivelul trigliceridelor din ficat, colesterolul total şi tensiunea arterială. Rezultatele au arătat că cei care au avut în mod constant valori scăzute ale acestor analize şi au scăpat de kilogramele în exces au eliminat diabetul de tip 2 complet, fără a mai avea nevoie de tratament. În unele cazuri, diabetul a reapărut, iar analizele au arătat că de vină au fost, din nou, grăsimea acumulată în ficat şi greutatea în exces.

Fumatul, alcoolul şi sedentarismul duc la diabet

Conducătorii studiului spun că toată grăsimea care se acumulează sub piele începe să migreze, mai devreme sau mai târziu, afectând toate organele interne, mai ales pancreasul, care nu mai este capabil să producă insulină.
Factorii de risc în apariţia diabetului de tip 2 sunt obezitatea, în special grăsimea abdominală, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de trigliceride şi un colesterol bun scăzut. De asemenea, un istoric diabetic în familie, fumatul, alcoolul în exces, sedentarismul şi un nivel crescut de stres pot duce la apariţia diabetului de tip 2.

Dieta în diabet 

Persoanele cu diabet de tip 2 nu au restricţii alimentare specifice, dar recomandările sunt ca  dieta să conţină alimente cu un indice glicemic scăzut şi să fie predominant bazată pe legume. Modul de preparare al alimentelor modifică indicele glicemic. De exemplu, morcovul crud are un indice glicemic 14, în timp ce fiert ajunge la 40. La fel, fasolea conservată are un indice glicemic de 40, iar cea verde 15.
Avocado, vinete, anghinare, spanac, sparanghel, ciuperci, conopidă, linte verde, ardei, alune, migdale au indice glicemic scăzut. Şi consumul alimentelor bogate în nitraţi este important, pentru a ajuta sistemul circulator şi reducerea presiunii arteriale – sfecla, salată verde, rubarbă, ţelină.
Academia Americană pentru Nutriţie şi Dietă recomandă ca fibrele din alimentaţia diabeticilor să provină din surse naturale, nu din suplimente. Cantitatea optimă de fibre consumate zilnic ar trebui să fie 25 g pentru femei şi 38 de g pentru bărbaţi.

 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult