Diagnosticul primit de o tânără care vomita de 30 de ori pe zi. Anticorpii îi atacau corpul

O tânără de 27 de ani, care vomita spontan de până la 30 de ori pe zi, ar putea suferi de o tulburare autoimună rară.
  • Publicat:
Diagnosticul primit de o tânără care vomita de 30 de ori pe zi. Anticorpii îi atacau corpul

O tânără de 27 de ani a trecut prin episoade severe în care vomita spontan, în timpul cărora ajungea să vomite de peste 30 de ori pe zi. Ea elimina până la 6 litri de lichid într-un singur episod. Se pare că simptomele acestei femei sunt cauzate de o tulburare autoimună.

Tânăra care vomita de 30 de ori pe zi

Conform unui raport publicat pe 10 noiembrie în jurnalul Frontiers in Endocrinology, femeia are de asemenea diabet de tip 1. Aproximativ 1 din 5 persoane cu diabet de tip 1 au și o altă tulburare autoimună, conform unui raport din 2020 publicat în Diabetes Care. În cazul acestei femei, se pare că o astfel de tulburare autoimună îi provoacă episoadele de vărsături, deși medicii încă încearcă să înțeleagă exact cum.

Medicii au examinat pentru prima dată pacienta în 2016, când a început să experimenteze episoade de vărsături o dată pe lună. Înainte de fiecare episod, pacienta simțea un sentiment de prea plin și se prezenta la spital cu o stare de panică. Apoi, avea greață, dureri abdominale și vărsături.

„Episoadele erau atât de severe încât pacienta vomita de peste 30 de ori pe zi, iar volumul de vărsături putea ajunge până la 6 litri”, au scris autorii studiului.

Sindromul de vărsături ciclice

Pe baza episoadelor pacientei, echipa medicală a diagnosticat-o cu „sindromul de vărsături ciclice” (CVS), o tulburare caracterizată prin atacuri bruște de vărsături, intercalate cu perioade lungi fără simptome. Cauza exactă a CVS nu este cunoscută, dar cercetătorii cred că ar putea fi provocată de semnale nervoase eronate între creier și tractul digestiv; răspunsuri hormonale disfuncționale la stres; sau anumite mutații genetice.

După internarea în spital, simptomele pacientei se ameliorau de obicei în câteva zile, dar nivelul de zahăr din sânge scădea drastic și rămânea scăzut pentru zile întregi, în ciuda tratamentului cu insulină. Pentru a înțelege acest caz complex, echipa medicală a efectuat un examen corporal complet, „dar nu s-a găsit nimic semnificativ,” a spus dr. Wei Liang, medic în departamentul de endocrinologie de la Spitalul Universitar din Hong Kong-Shenzhen.

Cu toate acestea, o analiză a sângelui pacientei a relevat niveluri „extrem de ridicate” de autoanticorpi GAD, care sunt molecule imune ce atacă în mod eronat țesuturile proprii ale corpului. Ele se găsesc la pacienții cu diabet de tip 1. Sângele pacientei conținea și anticorpi care se atașează de insulină, care se pot dezvolta uneori la persoanele care necesită injecții cu insulină.

Anticorpii îi atacau corpul

În mod ciudat, echipa a descoperit că anticorpii păreau să facă insulina să rămână în circulație mai mult timp decât este normal pentru persoanele care iau insulină.

„Am observat un fenomen neobișnuit de ‘reciclare a insulinei’ la această pacientă,” unde hormonul reintra în fluxul sanguin în loc să fie descompus eficient de celule, a explicat profesorul Aimin Xu de la Laboratorul de Biotehnologie Farmaceutică al Universității din Hong Kong.

Există mai multe teorii despre cum ar putea anticorpii împotriva insulinei să provoace acest lucru, dar fenomenul nu este bine înțeles. Cu toate acestea, anticorpii explicau de ce nivelul de zahăr din sânge al pacientei scădea, așa că medicii au încercat să reducă numărul de anticorpi cu diferite medicamente. Au descoperit că rituximab, care marchează celulele imune producătoare de anticorpi pentru distrugere, a redus numărul de anticorpi și a corectat nivelul scăzut de zahăr din sânge.

În mod neașteptat, „simptomele de vărsături au fost remarcabil reduse la pacienta noastră în urmărirea de opt luni după un curs de tratament cu rituximab,” a spus Liang. Echipa suspectează că autoanticorpii din sângele pacientei erau cumva cauza CVS, așa că atunci când acești anticorpi au dispărut, la fel și episoadele de vărsături ale pacientei.

„În opinia noastră, sindromul de vărsături ciclice nu este probabil legat de diabet sau de utilizarea insulinei,” deoarece sindromul nu este mai comun la persoanele diabetice decât în populația generală, a explicat Liang. „Prin urmare, credem că CVS ar putea fi o tulburare autoimună separată,” a spus ea.

Pentru a testa această ipoteză, echipa plănuiește să studieze mai detaliat cazul pacientei și autoanticorpii acesteia și, în cele din urmă, ar putea lua în considerare desfășurarea unor studii clinice cu rituximab ca tratament pentru CVS, a adăugat Xu.

Sursă – https://www.livescience.com/cyclic-vomiting-syndrome-autoimmunity-case

Sursă foto – New Africa / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc