Diagnosticul și tratamentul periartritei scapulo-humerale. Interviu cu kinetoterapeut George Mihai

Dureri de umăr? Imposibilitatea de a mișca brațul? Dacă te regăsești în aceste simptome, este momentul să consulți un kinetoterapeut! George Mihai, kinetoterapeut specializat în recuperarea sportivilor, ne explică ce este periartrita scapulo-humerală și ce metode de tratament există.
  • Publicat:
Diagnosticul și tratamentul periartritei scapulo-humerale. Interviu cu kinetoterapeut George Mihai

Periartrita scapulo-humerală este o afecțiune inflamatorie a umărului ce implică mușchii, tendoanele și alte țesuturi moi din jurul articulației scapulo-humerale. Această condiție este frecvent întâlnită și poate provoca dureri severe și limitări ale mișcărilor. Deși afectează în special persoanele de vârstă mijlocie și pe cei în vârstă, poate apărea la orice vârstă. Mai multe aflăm de la kinetoterapeut George Mihai, licențiat în Balneofiziokinetoterapie la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București. Cu o vastă experiență în recuperarea sportivă, George Mihai a absolvit masterul „Recuperare-reeducare motrică și somato-functională” din cadrul UNEFS.

Ce este periatrtrita scapulo-humerală

CSID.ro: Ce este periartrita scapulo-humerală și care sunt principalele caracteristici?

Kinetoterapeut George Mihai: Periartrita articulației umărului este cea mai frecventă cauză a durerii umero-scapulare și cuprinde leziuni atât ale mușchilor cât și ale capsulei articulare . PSH cuprinde mai multe tulburări ale umărului, tulburări ce afectează diferite structuri, provoacă dureri și incapacitatea de a mai mișca umărul.

CSID.ro: Care sunt simptomele comune ale periartritei scapulo-humerale și cum pot acestea afecta viața de zi cu zi a pacientului?

Kt. George Mihai: Înainte de a se pune diagnosticul de periartrită scapulo-humerală, pacientul se plânge deseori de durere localizată la nivelul umărului care coboară până la nivelul brațului. Durerea se poate agrava pe parcursul nopții.

CSID.ro: Ce factori pot contribui la dezvoltarea periartritei scapulo-humerale?

Kt. George Mihai: Ridicarea repetată a brațelor deasupra nivelului umerilor poate determina o tendinită acută în zona articulației scapulo-humerale, în timp ce bolile degenerative și uzura repetată pot fi cauza unei tendinite cronice. PSH poate fi determinată de o gamă variată de cauze printre care enumerăm: sedentarismul prelungit, unele cicatrizări postoperatorii, imobilizarea pentru perioade lungi de timp, afecțiuni tiroidiene, diabet, tuberculoză, fractură brațului, boala Parkinson, etc.

CSID.ro: Care sunt metodele de diagnosticare utilizate pentru identificarea periartritei scapulo-humerale?

Kt. George Mihai: Diagnosticul periartritei poate fi efectuat de obicei printr-un simplu examen clinic. Specialistul vă va întreba de simptomele pe care le aveți, iar apoi vă va examina umărul. În timpul examinării, medicul va testa amplitudinea de mișcare a brațului, respectiv a umărului în toate direcțiile, cu scopul de a stabili gravitatea afecțiunii. Periartrita scapulo-humerala este diagnosticată, de obicei, în urma unor semne și simptome. Specialistul vă poate sugera să efectuați teste de imagistică cum ar fi raze X sau RMN.

CSID.ro: Care sunt principalele obiective ale tratamentului pentru periartrita scapulo-humerală și cum sunt acestea individualizate pentru fiecare pacient?

Kt. George Mihai: Principalele obiective ale tratamentului sunt: ameliorarea durerii și scăderea inflamației, creșterea forței musculare și creșterea stabilității articulației scapulo-humerale.

Rolul kinetoterapiei în periatrita scapulo-humerală

CSID.ro: Ce rol joacă kinetoterapia în gestionarea și tratarea periartritei scapulo-humerale?

Kt. George Mihai: Rolul kinetoterapiei este de a ajuta in recuperarea mobilității. Aceasta recuperare se face prin abordarea structurilor necontractile ale umărului: capsula, ligamente, bursa, tendoane si separat prin abordarea structurilor contractile: mușchii. Kinetoterapia are particularitati in functie de forma clinico-anatomo-functionala a periartritei scapulo-humerale. Exercițiile se vor face in mod regulat de 1-2 ori pe zi acasa, și la clinică, în funcție de recomandarea kinetoterapeutului. Fiecare exercitiu se repetă de minim 10 ori.

CSID.ro: Care sunt principalele tehnici și exerciții utilizate în kinetoterapie pentru pacienții cu periartrită scapulo-humerală?

Kt. George Mihai: Dozarea exercitiilor se poate face în etape. În prima etapa, care durează 10-15 zile, se vor efectua exerciții în oglindă pentru mobilizare, exercitii dinamice, și de relaxare. A doua etapă durează aproximativ 2 săptămâni, și cuprinde exerciții care cresc în dificultate cum ar fi: exerciții de alunecare, de pendulare, mișcări active asistate, exerciții de pendulare. În a treia etapp, care durează 1 luna, se recomandă și hidro-kinetoterapia, care ajuta la facilitarea mișcărilor. Aceasta etapa este de recuperare și conține exerciții active asistate. Etapa a patra este pentru refacere funcțională, iar toate mișcările sunt pasive. Aceasta etapă vizeaza tonifierea musculară și reintegrarea în antrenamente (în cazul sportivilor).

CSID.ro: Cum poate kinetoterapeutul colabora cu alte specialități medicale pentru a asigura o abordare holistică în tratamentul periartritei scapulo-humerale?

Kt. George Mihai: Periartrita este o efecțiune ce poate fi tratată de către medicul reumatolog, ce presupune desfășurarea unui program personalizat de recuperare medicală, pentru nevoile fiecarui pacient în parte. Atat programul de recuperare, cât și tratamentul medicamentos vor fi stabilite conform recomandărilor medicului reumatolog. Asa cum menționam și mai sus, tratamentul de recuperare al pacientului este un proces de durată, ce necesită răbdare și implicare a pacientului de-a lungul acestuia. Tratamentul din timpul stadiului dureros presupune medicamente, inclusiv injecții cu cortizon, cu scopul de a ameliora inflamația. Recuperarea vigurozității și forței musculare este facilitată însă de exercitiile fizice, chiar și cele executate în intimitatea casei, dar și de terapiile cu unde de șoc, terapiile cu laser sau electroterapie pentru regenerarea țesuturilor.

CSID.ro: Cum pot pacienții să își mențină progresul și să prevină recidiva după terminarea tratamentului kinetoterapeutic?

Kt. George Mihai: Periartrita scapulo-humerală se poate preveni prin: evitarea traumatismelor la nivelul articulatiilor umarului; evitarea practicării sporturilor care solicită articulațiile umerilor; evitarea mișcărilor repetitive ale umărului; evitarea expunerii la frig; evitarea căratului unor greutati mari în mod constant; reluarea treptata a mișcărilor în momentul reluării activităților.

CSID.ro: Care sunt perspectivele de recuperare și prognosticul pe termen lung pentru pacienții cu periartrită scapulo-humerală care urmează tratament kinetoterapeutic?

Kt. George Mihai: Pentru a avea rezultate pe pe termen lung, concentrați-vă asupra unui stil de viață sănătos, adoptați o dieta sănătoasă și luați suplimente anti-inflamatoare care ajută la îmbunătățirea recuperarii. Consumul de ulei, alimente grase și picante trebuie evitat. Se recomandă evitarea zahărului pentru ca acesta împiedică absorbția vitaminelor și mineralelor. Încercați să consumați legume și fructe crude, din care organismul să își ia nutrienții necesari pentru buna funcționare a întregului organism.

Sursă foto – Kinetoterapeut George Mihai; staras / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc