Diareea cronică: ce se întâmplă dacă nu o tratezi?

Atunci când episodul de diaree durează mai mult decât de obicei, poartă numele de „diareea cronică” și este definită de o durată mai mare de patru săptămâni.
  • Publicat:
Diareea cronică: ce se întâmplă dacă nu o tratezi?
Foto: shutterstock

Diareea este o problemă frecvent întâlnită. Multe persoane s-au confruntat măcar o dată cu un astfel de episod. Se estimează că, în medie, un adult se confruntă cu diaree cel puțin o dată pe an, în timp ce un copil, de două ori pe an. Atunci când episodul de diaree durează mai mult decât de obicei, se numește „diareea cronică” și este definită de o durată mai mare de patru săptămâni, până la șase luni. Atunci când se extinde pe o perioadă mai lungă de timp, aceasta semnalează o problemă majoră în organism și necesită o vizită la medic pentru a primi tratamentul potrivit.

Scaunul moale nu este un lucru îngrijorător, iar doctorii o numesc în această situație diaree acută care, deși sună înspăimântător, este un termen folosit pentru momentul în care începe și perioada în care se rezolvă de la sine. De cele mai multe ori, diareea acută apare de la infecția cu un virus, o bacterie sau chiar un parazit.

Diareea cronică: simptome

Cel mai mare simptom este, ei bine, diareea. În special cea care durează mai mult de patru săptămâni. Felul în care se manifestă variază de la o persoană la alta. Mai exact, unele persoane se pot confrunta cu o nevoie urgentă la toaletă și o mișcare rapidă a intenstinului, în timp ce altele pot avea un scaun tare, dar se consideră diaree dacă ajung să facă 5-10 drumuri la toaletă zilnic. În majoritatea cazurilor vine la pachet și cu alte simptome:

  • Crampe sau dureri abdominale
  • Nevoia urgentă de a ajunge la baie
  • Pierderea controlului de a mai ține până la toaletă

Pentru că în spatele acestor episoade pot sta mai multe cauze, există și simptome secundare care variază de la crampele abdominale, la problemele de ochi- dacă ai boala Crohn sau chiar anumite afecțiuni de piele- dacă suferi de boală celiacă.

Ce se întâmplă dacă este lăsată netratată?

Efectele pe termen lung depind de cauzele care stau la baza apariției diareei. Dar în toate situațiile, cea mai mare problemă este deshidratarea. Când ai frecvent diaree pierzi apă și electroliți mai repede decât de obicei și este important să îi înlocuiești. Pe termen lung, dacă deshidratarea rămâne netratată, riști insuficiența renală acută, dezechilibrul de electroliți și cheaguri de sânge.

Hemoroizii sunt și ei o complicație pe termen lung a diareei cronice netratate, indiferent de cauză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult