Dieta şi activitatea fizică pentru osteoporoză

Iată ce presupun dieta şi exerciţiile fizice atunci când suferi de osteoporoză.
  • Publicat:
Dieta şi activitatea fizică pentru osteoporoză
FOTO: shutterstock / Dieta şi activitatea fizică pentru osteoporoză

Osteoporoza este o afecţiune în urma căreia oasele devin tot mai fragile în timp, iar astfel creşte riscul de fracturi şi rupturi. Iată cum să previi această afecţiune şi să îmbunătăţeşti sănătatea oaselor.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boală prin care oasele devin tot mai fragile şi slăbite, iar astfel apare riscul ca ele să se rupă mai uşor. De cele mai multe ori este întâlnită în rândul persoanelor trecute de vârsta de 50 de ani, fiind un procesa natural care apare odată cu înaintarea în vârstă. Se estimează că 5.2 milioane de femei şi 1.1 miliaone de bărbaţi din Germania, cu vârste peste 50 de ani, au fost diagnosticaţi cu osteoporoză şi peste 200 de milioane la nivel global, iar numărul este în creştere. Femeile sunt cele mai afectate, din cauză că după menopauză, nivelul de estrogen din corp scade.

Există numeroşi factori care afectează sănătatea oaselor, iar unii dintre ei nu pot fi schimbaţi: vârstă, sex, predispoziţie genetică etc. În orice caz, asupra multora avem influenţă şi putem acţiona: obiceiuri alimentare, fumat, consumul de alcool şi activitatea fizică.

Dieta în osteoporoză

Ca întotdeauna, o dietă echilibrată este importantă în tratarea osteoporozei. Organismul are nevoie de calciu pentru a reface masa osoasă, care poate fi absorbit în combinaţie cu vitamina D. Calciul este de cele mai multe ori regăsit în produsele lactate, dar şi în legumele verzi precum spanacul, varza kale sau broccoli. Corpul poate produce vitamina D în urma expunerii la soare, dar pe timpul iernii nu asimilăm suficient, motiv pentru care sunt recomandate suplimentele.

Sportul în osteoporoză

Pe lângă o dietă echilibrată care să conţină suficient calciu şi vitamina D, activitatea fizică făcută cu regularitate este o parte importantă în ceea ce priveşte sănătatea oaselor. Alergatul, de exemplu, ajută chiar şi la activarea sistemului cardiovasculare. Antrenamentele cu greutăţi sunt şi ele eficiente, deoarece se previne pierderea densităţii osoase. Atunci când îţi antrenezi muşchii, se stimulează ţesutul osos şi creşterea densităţii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult