Dietele restrictive induc carente de vitamina D

Alimentele bogata in vitamine D nu fac parte prea des din regimul nostru alimentar.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dietele restrictive induc carente de vitamina D
Dietele restrictive induc carente de vitamina D

Importanta vitaminei D este vitala pentru buna functionare a organismului, insa din considerente geografice, religioase sau de culoare a pielii este impiedicata formarea sa in piele sub actiunea razelor solare. Prof. Dr. Horatiu D. Bolosiu de la Spitalul Judetean Cluj ne pune in tema cu pericolele carentei de vitamina D.

Denumirea de „vitamina” D nu este potrivita pentru aceasta substanta, deoarece prin definitie, vitaminele sunt substante pe care organismul nu le poate „fabrica” singur in cantitate suficienta si trebuie sa si le ia din alimente. Aceasta insa se formeaza in piele dintr-un compus inrudit cu colesterolul, sub actiunea razelor solare.

Sursa alimentara de vitamina D este secundara. Mai mult, aportul de vitamina D din alimente este aproape nesemnificativ, pentru ca alimentatia omului modern este deficitara (si) sub acest aspect si poate aduce in cel mai bun caz numai un sfert din necesarul zilnic.

Alimentele bogate in vitamina D – pestele gras, uleiul de peste, galbenusul de ou sau ficatul – nu fac parte din regimul alimentar al majoritatii oamenilor, pentru ca unii nu si le pot permite, iar altii le evita o data cu eliminarea grasimilor din dietele restrictive utilizate de obezi sau cei care sufera de hipercolesterolemie.

Sursa alimentara este nepractica, pentru ca daca ar urma sa fie unica, atunci pentru a-si acoperi nevoile zilnice o persoana ar trebui sa consume zilnic 25 de conserve de ton, 90 de oua sau 7,5 litri de lapte integral.

De ce este vitamina D atat de importanta?

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea omului, nu numai in ceea ce priveste oasele, dar si pentru muschi, echilibrul glandelor endocrine si functionarea sistemului nervos si chiar combaterea inflamatiilor.

Principalul sau rol este asigurarea cresterii si mentinerea integritatii oaselor si acestea se realizeaza in principal prin favorizarea absorbtiei de calciu si a acumularii acestuia in mineralul osos, care este un fosfat complex de calciu.

In lipsa vitaminei D, copii sufera de rahitism, iar adultii de o boala osoasa inrudita, care este osteomalacia, ambele fiind in ultima instanta caracterizate prin mineralizarea deficitara a tesutului osos.

Expunerea moderata la soare este vitala!

Mai mult de jumatate din populatia normala a globului are niveluri inadecvate de vitamina D, din cauza alimentatiei deficitare in aceasta substanta, dar mai ales pentru ca nu se expun suficient la soare. Situatia din urma difera de la o regiune la alta.

De exemplu, nordicii traiesc in regiuni cu noaptea mai lunga si cu multe zile ploioase, orasenii in zone poluate care impiedica razele ultraviolete sa ajunga in cantitate suficienta la sol, femeile din tarile islamice pentru ca religia le impune acoperirea corpului si uneori a fetei cu vesminte inchise la culoare, varstnicii pentru ca stau mai mult in casa etc.

Toate acestea fac dificila obtinerea din surse naturale a cantitatii de 400-600 unitati/zi de vitamina D, absolut necesare mentinerii sanatatii.

Exista insa cateva solutii: promovarea expunerii la soare (moderate), adaugarea vitaminei D in alimentele obisnuite sau utilizarea de suplimente nutritive care pot fi obtinute fara prescriptie.

Legatura dintre carenta de vitamina D si osteoporoza

La prima vedere, vitamina D nu ar avea nici o legatura cu osteoporoza, dar nu putine sunt persoanele care sufera de aceasta boala si isi fractureaza oasele cu usurinta, cu consecinte grave pentru sanatatea si chiar viata lor.

De obicei femei dupa menopauza sau varstnicii de ambele sexe sufera de o lipsa „ascunsa” de vitamina D, care nu atinge pragul necesar pentru a se transforma in osteomalacia, de exemplu.

Aceasta tulburare poate fi pusa insa in evidenta prin analize de laborator si este prezenta la peste 85% dintre cei care sufera de osteoporoza si chiar peste 90% dintre cei care au suferit fracturi din cauza acestei boli.

Concluzia este la indemana: nivelul optim de vitamina D trebuie asigurat atat la persoane normale, dar mai ales la cele care sufera de osteoporoza.

„Pentru a-si acoperi nevoile zilnice de vitamina D, o persoana ar trebui sa consume zilnic 25 de conserve de ton, 90 de oua sau 7,5 litri de lapte integral.”

Citeste si Adevarat sau fals in curele de slabire

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce nu stiai despre Candida
Ce nu stiai despre Candida