Diferența dintre durerea menstruală normală și cea cauzată de endometrioză

  • Publicat:
Diferența dintre durerea menstruală normală și cea cauzată de endometrioză
Diferența dintre durerea menstruală normală și cea cauzată de endometrioză. Foto: envato

Cel puțin una din 10 femei suferă de endometrioză, numită și „boala cu 1.000 de fețe”, arată statisticile la nivel mondial. Aceasta este o afecțiune care are un impact negativ asupra vieții de familie, a relațiilor de cuplu și a vieții sociale. Mai mult decât atât, aproximativ 10-15% dintre femeile cu endometrioză nu sunt diagnosticate niciodată, pentru că durerile puternice la menstruație sunt considerate „normale”. De asemenea, în multe cazuri, diagnosticul se stabilește foarte tardiv, uneori chiar la 10-15 ani distanță. 

Durere menstruală normală sau endometrioză?

Există câteva modalități prin care durerea menstruală cauzată de endometrioză poate fi diferențiată de durerile normale.

Spre exemplu, durerile menstruale normale sunt cauzate de contracțiile uterului și apar de obicei în primele 1-2 zile ale menstruației, ameliorându-se dacă se administrează analgezice de tip ibuprofen, aspirină sau paracetamol. Pe lângă acest simptom, femeile se mai pot confrunta cu crampe abdominale, balonare, sâni sensibili și dureri în zona lombară.

În schimb, durerea menstruală cauzată de endometrioză este determinată de țesutul cicatrizat care s-a extins în afara zonei pelvine, lucru care determină apariția inflamației și a durerilor extrem de puternice (dismenoree), care nu se ameliorează cu pastile. Aceste dureri pot debuta chiar cu 7-10 zile înainte de menstruație, agravându-se pe parcursul acesteia. Alte manifestări pot fi sângerarea abundentă, durerea în timpul actului sexual (dispareunie) și durerile lombare puternice.

Totuși, trebuie subliniat că severitatea durerii nu indică stadiul de evoluție a bolii. Este posibil să ai o formă ușoară de endometrioză și totuși să prezinți dureri puternice la menstruație. La fel cum în cazul formelor severe este posibil ca simptomele să nu fie resimțite atât de intens.

Ce alte simptome pot avea femeile cu endometrioză

Deși este o afecțiune atât de frecventă, prea puține femei se adresează medicului și suferă în tăcere. Unele paciente ajung direct în Urgențe din cauza durerilor puternice cauzate de chisturile de ciocolată, așa cum mai sunt numite chisturile endometriozice ovariene (endometrioamele).

Percepția că durerea din timpul menstruației este normală și trebuie acceptată este complet greșită. De multe ori, pacientele, obișnuite ca perioada menstruației să fie una dureroasă, ignoră simptomele și amână să discute cu medicul și să demareze investigații mai complexe.

Printre cele mai comune simptome ale endometriozei se numără durerile menstruale puternice, asociate cu menstre abundente, sângerare între menstre, burta umflată de endometrioză („endo-tummy”), durerea în timpul contactului sexual și infertilitatea.

În lipsa unui tratament, boala evoluează și pot apărea complicații severe, care depășesc sfera ginecologică. Pot fi afectați rinichii, ficatul, stomacul, intestinul, inclusiv creierul.

Sursa: topdoctors.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult