Se spune ca viata atarna doar de un fir de par. Dar, uneori, acest fir poate insemna cativa mililitri de sange pe care i-ai pierdut si de care ai nevoie pentru a supravietui. Te-ai gandit vreodata sa dai o mica parte din energia ta vitala unui strain? Momentul care te-ar hotari ar fi poate necazul unei persoane apropiate. Atunci ai fugi la spital sa incerci sa-i salvezi viata. Dar daca ai fi chiar tu in situatia de a avea nevoie de o transfuzie de sange?
In fiecare secunda undeva in lume apare nevoia de sange. E vorba de oamenii accidentati, de oamenii aflati pe masa de operatii sau de oamenii ce sufera de afectiuni grave pentru care singura sansa este transfuzia de sange la un anumit interval de timp.
Cine poate dona?
Ca sa poti dona, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
– sa ai varsta intre 18 si 62 de ani;
– o greutate corporala mai mare de 58 de kg;
– tensiune arteriala cuprinsa in intervalul 10-20mmHg;
– sa nu suferi de boli de piele, ulcer, hepatita sau alte boli transmisibile;
– nu ai mai donat sange in ultimele 72 de zile.
Unde donez?
Asadar, daca esti sanatoasa si te-ai hotarat sa donezi din sangele tau, prezinta-te la unul din centrele de transfuzie din zona in care locuiesti. In Bucuresti, poti dona la Centrul de transfuzie sanguina de pe str. Caracas, nr.2-8, la punctul de recoltare din Spitalul de Urgenta Floreasca, din Spitalul Militar sau din Spitalul Fundeni.
Programul punctelor de recoltare este intre 7:30 si 13:30 de luni pana vineri. Pentru centrele de transfuzie sanguina din tara acceseaza: doneazasange.ro
Inainte de a merge la unul din aceste centre, asigura-te ca esti bine odihnita, ca ai luat un mic dejun usor si ca ai consumat multe lichide. Cel mai bine ar fi sa ai o sticla cu apa la tine pentru a te asigura ca pastrezi nivelul de hidratarea al organismului.
Cum donez?
Cantitatea de sange recoltata este de 450 de ml, adica 10% din totalul existent in corpul nostru. Acest lucru nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent in rezerva aproximativ 300-400 ml de sange pe care il foloseste cand depui eforturi mari.
Sangele donat se reface cantitativ in 24 de ore, iar calitativ in doua saptamani, fara a fi necesar un tratament sau o alimentatie speciala.
Intregul proces de donare dureaza aproximativ o ora, din care doar 7-10 minute pentru recoltarea de sange propriu-zisa. Mai intai, trebuie sa completezi un chestionar referitor la sanatatea si obiceiurile tale de viata, apoi ti se va intocmi o fisa si un carnet de donator.
Inainte de recoltare, ti se vor face cateva analize de sange, apoi vei fi consultata de un medic care va stabili daca poti fi donatoare sau nu.
Ce castig daca donez?
In cazul in care multumirea ca ai facut o fapta buna nu este suficienta pentru tine, afla ca Romania este singura tara din lume in care donarea de sange este remunerata. Mai exact, vei primi cateva bonuri de masa si 2 adeverinte.
Una prin care ti se garanteaza ca drept de donator o zi libera de la serviciu, si alta prin care poti beneficia de o reducere de 50% la abonamentul pentru serviciul de transport in comun pe o perioada de o luna.
In Romania, donarea de sange nu acopera nici jumatate din necesar.
Daca te-ai gandit vreodata ca ai vrea sa faci ceva frumos, cu impact social, ceva de care sa fii mandra ca-i poate ajuta pe cei din jurul tau, atunci mergi si doneaza sange! E ceva ce poti oferi "din inima". Si ai de ajuns. Desi, aproape niciodata nu este suficient pentru toata lumea care are nevoie.
Tu vei dona?
Citeste si Miliarde din bunatate
780.000 Euro pentru spitalul MARIE CURIE