Neclaritate şi dificultăţi de vedere, sensibilitate crescută la lumină, halouri în jurul obiectelor luminoase, estomparea culorilor şi vedere dublă monoculară, slăbirea vederii la distanţă şi la citit. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele cataractei, simptome care ar trebui să te trimită la medic.
La nivel mondial, cataracta este printre principalele cauze de handicap vizual şi pierdere a vederii reversibilă, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mai exact, peste 65 de milioane de persoane suferă, la nivel global, de cataractă. Aceasta reprezintă opacificarea lent-progresivă a cristalinului, mediul refrigent al ochiului. Pe înţelesul tuturor, boala duce la scăderea treptată a vederii.
O persoană îşi foloseşte cristalinul ochilor, zi de zi, pentru fiecare activitate, de la citit la condus. Odată cu înaintarea în vârstă, proteinele din interiorul cristalinului se pot denatura, pierzând transparenţa, astfel încât vederea devine neclară.
Chiar dacă cele mai multe cazuri de cataractă sunt asociate cu procesul de înaintare în vârstă, există şi situaţii în care cataracta apare chiar şi la copii, cataracta congenitală sau poate să se dezvolte ca urmare a unor inflamaţii, traumatisme, sau alte probleme la nivelul ochilor.
În plus, anumite comportamente specifice stilului tău de viaţă, pot să crească riscul de apariţie a cataractei: atunci când petreci prea mult timp în soare, fără să îţi protejezi ochii, când fumezi, când ai un nivel crescut de zahăr în sânge, sau când te expui la radiaţii.
Pe plan mondial, cea mai eficient metodă de abordare a cataractei este cea chirurgicală. Dacă ai simptome precum vedere neclară, în ceaţă, specialiştii te sfătuiesc să mergi la medicul specialist oftalmolog, pentru că problema cataractei se corectează, şi este de preferat precoce:
„Boala progresează lent şi ireversibil. Riscurile sunt apariţia uveitei facoanafilactice, facotoxice, glaucomului facotoxic şi facoanafilactic, cataracta intumescentă, cataracta hipermatură, dificil de operat. În cazuri neglijate, se poate ajunge la pierderea funcţională şi chiar anatomică a globului ocular”, afirmă prof. univ. dr. Adriana Stănilă.
În prezent, cataracta se poate trata precoce prin facoemulsificare şi actual, modern, prin FLACS (Femto Laser Asisted Catarac Surgery), respectiv – operaţia de cataractă asistată de laserul cu femtosecunde. Pacientul este îndrumat să apeleze la operaţie când vederea nu îi mai permite să îşi desfăşoare activităţile cotidiene, sau dacă doreşte să renunţe la ochelari.
Facoemulsificarea este metoda prin care cristalinul cataractat se împarte în fragmente mici cu ajutorul ultrasunetelor pentru a putea fi îndepărtat prin incizii foarte mici. În cazul acestei metode, manuale, chirurgul realizează o incizie mică la nivelul corneei , prin care efectuează o fereastră în capsula critalinului prin care indepărtează cristalinul opacifiat şi îl inlocuieşte cu un cristalin artificial.
„Operaţia decurge sub anestezie locală, topică, doar cu picături anestezice. Se numeşte FLACS şi este cea mai nouă tehnologie mondială, respectiv operaţia de cataractă asistată de laserul cu femtosecunde. Pacientul nu simte durere, operaţia se realizează într-un timp scurt, iar recuperarea este rapidă”, mai explică prof. univ. dr. Stănilă.
Utilizarea laserelor în operaţiile de cataractă datează din anii ’70, la nivel mondial, iar evoluţiile deceniilor următoare au avut ca scop obţinerea unor metode de utilizare a laserului cu acurateţe şi cu precizie tot mai sporite, care să ofere pacientului rezultatele cele mai bune – vedere clară, apropiată de perfecţiune.
Un mare avantaj al tehnologiei laserului cu femtosecunde este acela că permite o incizie de mare precizie la nivelul corneei, capsulorexis rotund circular şi centrat şi împarţirea în fragmente mici a nucleului cristalinian uşurând extracţia şi diminuând cantitatea de ultrasunete.
Acest tip de operaţie reprezintă o schimbare de paradigmă în operaţia cataractei, eliminând provocările şi dificulăţile chirurgiei convenţionale a cataractei. Operaţia de cataractă cu ajutorul tehnologiei FLACS este sigură şi eficientă.
Perioada post-operatorie presupune ca pacientului să îi fie administrate picături speciale, pe durata a 4-6 săptămâni. Etapa de recuperare vizuală, socială, profesională este rapidă. Pacientul poate chiar să conducă un vehicul imediat după operaţie.