Dr. Ana-Maria Balahura: De ce apare hipertensiunea arterială la copii?

Hipertensiunea are mai multe cauze și este conectată cu o serie de afecțiuni ce pot pune viața în pericol sau duce la dizabilități. Tratamentul se impune.
  • Publicat:
Dr. Ana-Maria Balahura: De ce apare hipertensiunea arterială la copii?
dr Ana Maria Balahura, foto arhiva

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o afecţiune frecventă.Sângele exercită o presiune mare asupra pereţilor arteriali, ceea ce poate duce la complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală.Dr. Ana-Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, secretarul Grupului de Lucru HTA din cadrul Societății Române de Cardiologie vorbește despre hipertensiunea arterială și consecințele ei la copii.

 

CSÎD: Ar putea suferi copii și de hipertensiune arterială?

Dr. Ana-Maria Balahura: Da. Hipertensiunea arterială, poate fi întâlnită și la copii, chiar de la vârste foarte mici. Din cauza obezității, prevalența hipertensiunii la copii este în creștere.

Cauzele apariției hipertensiunii la copii

CSÎD: Ce duce la creșterea tensiunii arteriale la copii?

Dr. Ana-Maria Balahura: Regimul de viață dezordonat, sedentar, dieta deficitară în fructe și legume, dar bogată în dulciuri și făinoase își pun amprenta și contribuie la apariția bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale.

Copiii trebuie să aibă activitate fizică zi de zi și să aibă o dietă echilibrată

CSÎD: Sedentarismul la copii ar putea influența cumva creșterea valorilor tensiunii arteriale la copii?

Dr. Ana-Maria Balahura: Copiii au activitate fizică din ce în ce mai limitată, nu mai practică un sport, preferă să socializeze prin intermediul dispozitivelor electronice și stau multe ore din zi nemișcați în fața calculatorului, tabletei, telefonului. Sportul nu face parte din activitățile lor zilnice. De asemenea, alimentația pe care au acești copii este din ce în ce mai dezechilibrată, cu multe dulciuri, cu multe făinoase, cu puține fructe, cu puține legume și în consecință apar tulburări de metabolism la copii, ce pot fi responsabile de apariția hipertensiunii asociate obezității. Este bine de știut că această hipertensiune asociată obezității poate să apară foarte precoce, chiar la vârsta de 5-6 ani.

Hipertensiune arterială – la ce consecințe poate duce dacă apare la copii

CSÎD: Ce consecințe poate avea hipertensiunea arterială declanșată în copilărie?

Dr. Ana-Maria Balahura: Hipertensiunea din copilărie poate conduce la hipertensiunea din viața de adult, fiind un factor de risc recunoscut pentru apariția precoce a bolii coronariane ischemice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult