Hipertensiunea arterială este unul dintre dușmanii tăcuți ai sănătății. În unele cazuri, din cauza hipertensiunii arteriale netratate se pot declanșa boli vasculare, dar și accidente cerebrale. Consecințele pot fi multiple, inclusiv paralizie sau chiar pierderea vieții. Însă hipertensiunea poate fi ținută sub control prin medicamentație specifică, dietă hiposodată și un stil de viață echilibrat care exclude excesele de alcool, fumatul.
Cu toate acestea, unii pacienți, deși diagnosticați cu hipertensiune arterială, nu acceptă să ia tratamentul.
„Argumentul cel mai solid atunci când vrei să convingi o persoană non-aderentă să urmeze totuși indicațiile de tratament antihipertensiv este că astfel are șanse în plus la o viață mai lungă, mai sănătoasă, alături de cei dragi”, este de părere dr. Ana Maria Vintilă, Medic primar cardiologie, Spitalul Clinic Colțea, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, din cadrul Societății Române de Cardiologie.
Informația medicală corectă, direct de la medici, acolo unde sunt pacienții – este principiul pe care se bazează și campania națională de informare pe care Societatea Română de Cardiologie o desfășoară deja de 4 ani – „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”.
„Am venit cu o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazată în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Campania mizează pe legăturile profunde de familie prin care tinerii sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul celor tineri să facă la fel pentru părinți”, a continuat explicațiile medicul cardiolog.
Vorbind într-o notă relaxată despre viața de zi cu zi și desfășurându-se în principal în mediul online, campania le amintește tuturor importanța măsurării tensiunii arteriale. În același timp, în jocul aceluiași concept și prin prisma faptului că hipertensiunea nu mai este o afecțiune doar a vârstnicilor, părinții ajunși acum bunici pot, în continuare, spune copiilor lor adulți tineri să aibă grijă de sănătatea lor și să își măsoare tensiunea arterială!