În cadrul evenimentului “Synevo Days”, am stat de vorbă cu asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi director medical Synevo România, despre importanţa vitaminei D în organism, nivelul optim şi riscurile carenţelor de vitamina D.
CSÎD: Este adevărat că majoritatea dintre noi nu au un nivel optim de vitamina D? Ce descoperiţi în urma analizelor?
Dr. Antoanela Curici: Nivelul de vitamina D este în general scăzut şi avem o statistică ce nu reflectă neapărat nivelul populaţiei, dar cel mai probabil se poate reproduce în populaţia generală: practic, doar 40 la sută din pacienţii testaţi aveau un nivel optim de vitamina D. Deci da, deficienţa de vitamina D este o problemă, sunt foarte multe persoane care au deficienţă de vitamina D.
Cu siguranţă, în curând, va ajunge o problemă de sănătate publică. Ceea ce ştim în acest moment este că vitamina D reglează metabolismul osos şi acesta cred că este cel mai important rol al vitaminei D. Restul sunt doar studii contradictorii care nu prezintă o corelaţie pozitivă între diverse afecţiuni şi nivelul de vitamina D.
CSÎD: Vitamina D este menţionată în contextul discuţiei despre cancere.
Dr. Antoanela Curici: Da, era adusă în discuţie în contextul recidivei. Există studii făcute despre mai multe afecţiuni tumorale la adulţi (tumori de cân, cancerul colorectal, cancerul de prostată) în care există o asociaţie pozitivă între nivelul de vitamina D şi probabilitatea de recidivă. Iar ceea ce este diferit faţă de nivelul de vitamina D pentru tulburările osoase, nivelul optim nu este acelaşi în tulburările osoase vs la celelalte tulburări în care a fost analizată corelaţia. Timpul ne va arăta dacă suplimentarea de vitamina D este benefică în aceste situaţii sau nu.
CSÎD: Este adevărat că nicio suplimentare de vitamina D nu se compară cu secreţia naturală de la nivelul pielii în prezenţa soarelui?
Dr. Antoanela Curici: Nivelul de vitamina D ajunge la un nivel optim după o expunere redusă la soare. Organismul are un precursor în piele pe care, sub influenţa razelor UV, îl transformă în vitamină D. Ca să poţi lua aceeaşi cantitate de vitamina D din alimente, organismul trece prin mai multe procese: prin absorbţie intestinală, prin transformare la nivel hepatic, deci depune un efort mai mare.
Desigur că putem suplimenta pentru că sunt o mulţime de patologii în care pacienţii nu se pot expune la soare şi atunci suplimentarea cu vitamina D este importantă.
CSÎD: Faptul că stăm mai mult în interior decât strămoşii noştri ne afectează nivelul de vitamina D?
Dr. Antoanela Curici: Lucrăm în interior, există multe modificări climatice, vara e mult mai cald şi preferăm aerul condiţionat, în interior. La acestea se adaugă şi pericolul cancerului de piele, asociat cu expunerea excesivă la soare. În plus, există şi boli intestinale care reduc absorbţia de vitamina D, sunt bolile inflamatorii, este boala celiacă, sunt foarte multe afecţiuni asociate cu scăderea absorbţiei, hepatice, biliare.
CSÎD: Care este valoarea optimă a vitaminei D în organism?
Dr. Antoanela Curici: Acum, nivelul optim este considerat peste 30 şi până la 100 de ng/ml. Unele studii arată că peste 100, este posibil să existe anumite efecte toxice, altele spun că peste 150. Dacă ne referim la studiile care asociază nivelul de vitamina D cu bolile cronice, nivelul ar trebui să crească până la 40, 50. Conform studiilor, nivelul optim al vitaminei D ar trebui să fie 40-50 ca să fie acoperite prevenţia şi ameliorarea bolilor cronice.
CSÎD: Alimentele bogate în vitamina D pot compensa lipsa expunerii la soare?
Dr. Antoanela Curici: Toate alimentele bogate în colesterol sunt precursori pentru vitamina D. Vitamina D este liposolubilă, se formează dintr-un precursor al colesterolului. Deci dacă se consumă alimente bogate în colesterol, există posibilitatea de reglare a nivelului de vitamina D. Dar pentru că mâncăm mai puţine alimente cu colesterol din cauza riscului cardiovascular, nu reuşim să ne mai păstrăm echilibrul.
Vitamina D este direct implicată în lipoliză: nivelul optim creşte lipoliza, deficienţa creşte lipogeneza, adică un supliment de celule adipoase. Sursele de grăsimi pot fi vegetale şi animale, organismul extrage vitamina D atât din sursele vegetale, cât şi din cele animale. Sunt forme diferite pe care organismul le metabolizează, le transformă în vitamina D, apoi rinichiul şi alte ţesuturi le transformă în forma activă. Conform studiilor pe pacienţi care au deficit de vitamina D, s-a observat că la aceştia există o creştere a colesterolului şi trigliceridelor.Când se măsoară vitamina D
CSÎD: Care sunt recomandările dvs. ca medic de laborator legat de dozarea vitaminei D?
Dr. Antoanela Curici: Dozarea vitamine D e foarte importantă mai ales la copii. Nu degeaba există suplimentarea cu vitamina D sub formă de picături până la vârsta de doi ani, pentru că este foarte importantă în dezvoltarea sistemului osos. Deci se recomandă dozarea vitaminei D pentru copii pentru că în funcţie de aceasta, poţi veni cu suplimentarea astfel încât dezvoltarea lor să fie armonioasă. Aceasta este una dintre cele mai importante recomandări. Vitamina D ar trebui dozată şi la adolescenţi pentru că sunt foarte multe schimbări, sunt perioade de creştere bruscă şi trebuie să afli dacă sistemul osos are tot ce-i trebuie ca să se dezvolte armonios.
Nici copiii nu mai stau afară, sunt multe jocuri video, copiii nu mai merg pe stradă, nu se mai joacă, acasă stau mult înăuntru, au computere, telefoane. La adulţi, medicul poate să recomande dozarea vitamine D pentru că majoritatea lucrăm în interior şi riscăm deficienţe de vitamina D. Dincolo de rolurile noi care i-au fost descrise, rămâne rolul clasic al vitaminei D, acela în dezvoltarea armonioasă a ţesutului osos. Chiar dacă adultul are deja ţesutul osos format, trebuie să-l menţină sănătos.
CSÎD: Ce ar trebui să ştie femeile care intră la menopauză, care sunt expuse riscului de oesteoporoză?
Dr. Antoanela Curici: Pentru diagnosticul de osteoporoză, pentru care există indicaţia de suplimentare cu vitamina D, se face măsurarea densităţii minerale osoase. Apoi, se instituie tratamentul, care poate să conţină şi alte elemente, pe lângă vitamina D şi calciul. Apoi, se monitorizează anumiţi parametri care îţi arată rata de producere a colagenului în sistemul osos. Deci pentru osteoporoză, studiile arată că e nevoie de suplimentare de vitamina D cu calciu. Pentru screeningul de osteoporoză, există DEXA, adică măsurarea densităţii minerale osoase.
Testele de laborator pentru evaluarea vitaminei D se recomandă pentru măsurarea eficienţei terapiei. Pacientele trebuie să meargă la un medic endocrinolog sau la medicul de familie, dacă este specializat, pentru că vitamina D şi calciul trebuie recomandate în doze personalizate. Aceasta pentru că suplimentarea nepotrivită poate duce la osificări în zone pe care nu le dorim. Vorbim despre un tratament pentru că să nu uităm că există şi hipervitaminoză de vitamina D. Există şi administrare injectabilă de vitamina D, care se face de exemplu, copiilor cu deficienţe severe, sub 5 ng/ml. Problema administrării injectabile este că dă mult mai uşor hipervitaminoză.