În cazul celor care au făcut varicelă, virusul varicelo-zosteria nu dispare din organism. Acesta rămane cantonat în stare latentă în ganglionii spinali. În cazul unei imunităţi slăbite acest virus se poate reactiva chiar şi după mai mulţi ani şi declanşa boala numită Zona Zoster. Am aflat informaţii preţioase despre simptomele bolii, dar şi modalităţi de prevenire de la dr Carmen Chirteş, medic specialist dermatovenerologie.
CSÎD: Care sunt simptomele bolii Zona zoster?
Dr. Carmen Chirteş: Semnele şi simptomele bolii pot fi grupate în trei etape :
Etapa precoce – este dominată de durere, senzaţie de arsură localizată pe traiectul rădăcinii nervoase senzitive la nivelul căreia se produce reactivarea virusului. În această etapă, unele persoane prezintă dureri de cap, oboseală, tulburări digestive, febră.
Etapa eruptivă: erupţia cutanată este localizată, virusul varicelo-zosterian care determină ca primo-infecţie Varicela (caracterizată de o erupţie cutanată generalizată) va determina o erupţie în bandă pe jumătate de corp, constituită din placarde eritemato-edematoase, presărate cu buchete de vezicule cu lichid clar. Erupţia apare pe zona pe care anterior pacientul a simţit durerea. Ulterior veziculele se sparg, apar ulceraţii care se acoperă de cruste.
De cele mai multe ori erupţia nu lasă semne, dar există şi forme de boală cu erupţie mai intensă, cu vezicule pline cu lichid hemoragic, situaţie în care există riscul formării cicatricilor.
Etapa postherpetică: de durere cronică, ce se poate manifesta pe o perioadă lungă, chiar de mai multe luni. 10-15 % dintre pacienţi se află în această etapă a bolii. Se manifestă prin: durere înţepătoare, senzaţie de arsură în zona în care a apărut erupţia. Pacientul resimte sensibilitate ridicată la atingerea zonei respective.
CSÎD: Vaccinul împotriva varicelei este de ajutor pentru a nu dezvolta Zona Zoster?
Dr. Carmen Chirteş: Prevenirea Bolii Herpes Zoster se poate face prin vaccinare. Există două categorii de vaccinuri: