Dr. Cristian Marinescu: Ce diferență e între a te simți deprimat și a fi în depresie

De ce pacienții cu depresie nu au energie vitală? Care sunt cele mai frecvente cauze alte depresiei?
  • Publicat:
Dr. Cristian Marinescu: Ce diferență e între a te simți deprimat și a fi în depresie
Dr Cristian Marinescu, foto arhivă

Depresia se instalează pe nesimțite în multe cazuri. Decesul unei persoane, o despărțire, probleme la locul de muncă, îmbolnăvirile duc la depresie. Despre acest subiect am stat de vorbă cu dr. Cristian Marinescu, medic primar psihiatru cu peste 20 de ani experiența în urgență psihiatrică și medicina legală. 

 

CSÎD: Ce suferințe din viața personală a unei persoane duc la depresie la propriu?

Dr. Cristian Marinescu: Printre factorii de stres cei mai importanți implicați în apariția episodului depresiv sunt: moartea unei persoane apropiate, divorțul sau separarea, despărțirile în relațiile importante, stresul la locul de muncă, stresul în copilărie și adolescență.

CSÎD: Ce evenimente din viața profesională duc la o depresie?

Dr. Cristian Marinescu: Evenimentele care țin de viața profesionala ar putea fi: pierderea locului de muncă, proasta valorizare, lucrul intensiv și epuizant, relații disfuncționale cu colegii de serviciu, șefii abuzivi.

Ce diferență e între deprimat și depresiv

CSÎD: Care este diferență între a te simți deprimat și a fi în depresie? Multe persoane folosesc această expresie, iar mulți cred că depresia este un moft?

Dr. Cristian Marinescu: A fi deprimat înseamnă a fi trist. A fi în episod de depresie înseamnă a avea criteriile minime pentru acesta. Acest lucru înseamnă să ai în cea mai mare parte a zilei cel puțin două săptămâni zi de zi simptome caracteristice (cel puțin cinci): dispoziție depresivă, lipsa plăcerii în activitățile în mod obișnuit plăcute, pierderea (uneori creșterea) apetitului cu modificări ponderale, insomnie (uneori hipersomnie), tulburări de concentrare, oboseala, fatigabilitate, lipsă de energie, inhibiție (uneori neliniște) psihomotorie, ideație cu conținut negativ, ideație suicidară. De menționat că cel puțin unul dintre primele două criterii trebuie să fie prezent. Depresia are impact asupra functionalității sociale, familiale și profesionale.

Energia vitală este direct conectată cu nivelul neuromediatorilor

CSÎD: De ce pacienții cu depresie nu au energie vitală?

Dr. Cristian Marinescu: În episoadele depresive poate să scadă nivelul neuromediatorilor care ne dau energia vitală (noradrenalina și dopamina), de aceea un pacient cu depresie poate să se simtă obosit sau să obosească la eforturi minime fizice sau intelectuale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult