Dr. Daniel Vîlcioiu: „Am pacienți cu sindrom de tunel carpian care stau și 14 ore la calculator”

Consumul excesiv de tehnologie te poate aduce la medicul chirurg. Despre pericolele nenumăratelor ore petrecute cu mâinile pe telefon sau la calculator ne explică mai multe Dr. Daniel Vîlcioiu.
  • Publicat:
Dr. Daniel Vîlcioiu: „Am pacienți cu sindrom de tunel carpian care stau și 14 ore la calculator”
Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie și Traumatologie, supraspecializat în Chirurgia Mâinii

Statul pe telefon sau la calculator ne afectează mâinile aproape la fel de mult ca muncile grele, fizice, atunci când vorbim de riscul de a dezvolta sindrom de tunel carpian. Este o afecțiune tot mai des întâlnită și, din păcate, frecvent subdiagnosticată, spune Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie și Traumatologie, supraspecializat în Chirurgia Mâinii.

De la simplă durere resimțită inițial la nivelul degetelor, al mâinii sau al brațului, la senzație de amorțeală, de slăbiciune sau înțepături și ajungând chiar la dureri puternice care să te trezească din somn noaptea. Așa s-ar traduce cele mai frecvente simptome ale pacienților diagnosticați cu sindrom de tunel carpian.

Cine e la risc să dezvolte sindrom de tunel carpian

Deși este cunoscută ca o afecțiune care afectează persoanele cu meserii ce implică muncă fizică, grea sau acțiuni repetitive, obiceiurile lumii moderne indică tot mai mult că apare o nouă categorie de risc.

Noi studii arată că folosirea telefonului mai multe de două ore pe zi deja ne expune riscului de a dezvolta sindrom de tunel carpian. Mai mult, se pare că sunt expuse suplimentar persoanele care folosesc mobilul cu două mâini în loc de una, explică dr. Daniel Vîlcioiu, care remarcă faptul că, din păcate, această afecțiune este frecventă diagnosticată greșit sau deloc.

Pacienții vin cu foarte multe rezultate ale unor investigații care nu erau necesare, iar în acele condiții prefer de multe ori să temporizez o eventuală operație.

Încercăm să intervenim mai întâi cu o orteză, exerciții de stretching sau infiltrații, iar abia dacă metodele alternative nu dau rezultate, apelăm la decompresia minim-invazivă, care este o procedură foarte ușoară, durează doar 10 minute în sala de operație și se poate face chiar și la ambele mâini în același timp, a declarat specialistul.

Dr. Daniel Vîlcioiu: „Nu ne dăm seama, dar stăm ore întregi în poziții vicioase”

Pe lângă activitățile care pot duce la apariția sindromului de tunel carpian, statisticile arată că acest diagnostic este mai des întâlnit în cazul persoanelor cu vârstă înaintată, în cazul femeilor și este de multe ori asociată unor alte condiții preexistente precum diabet, artrită reumatoidă sau dezechilibru tiroidian și chiar și sarcina.

Pentru a evita astfel de afecțiuni, eu le recomand pacienților mei, mulți dintre ei IT-iști, să folosească mousepad ergonomic și tastatură ergonomică pentru a avea o poziție cât mai corectă a mâinii.

De exemplu, atunci când folosim laptopuri, fie că este în tren, la restaurant sau în altă parte, mâinile vor avea mereu o poziție vicioasă, pumnul va sta în flexie, iar acest lucru va crește riscul de tunel carpian.

Nu ne dăm seama, dar stăm ore întregi în fața calculatorului și tastăm în poziții vicioase, am pacienți care stau și 14 ore la calculator, iar asta duce la cronicizarea acestei afecțiuni, a încheiat dr. Daniel Vîlcioiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult