Epilepsia, cunoscută ca şi boala copilului are astăzi soluţii chirurgicale, chiar şi pentru copii. Prof. dr. Dana Craiu neurolog pediatru la Spitalul Obregia se ocupă de mii de copii cu epilepsie şi a demarat o campanie naţională de strângere de donaţii pentru a cumpăra un aparat video EEG ce poate ajuta la tratarea chirurgicală a 2.000 de copiii bolnavi de epilepsie pe an. Suma necesară este 70.000 de euro. Am aflat mai multe detalii.
CSÎD: Ce este epilepsia? La ce vârste apare şi cum se manifestă?
Dr. Dana Craiu: Epilepsia este o boală a creierului, manifestată prin crize epileptice datorate descărcărilor electrice excesive ale neuronilor cerebrali. 1% din populaţie poate prezenta epilepsie. Asta înseamnă că 50 milioane de oameni din întreaga lume au epilepsie. Debutul poate să fie la orice vârstă, dar cu precădere la copii (de unde şi denumirea populară “boala copilului”). Un alt vârf de incidenţă este la bătrâni.
Persoanele cu epilepsie pot prezenta manifestări extrem de diverse, în funcţie de zona care se descarcă electric.
Marea majoritate a oamenilor cu epilepsie au intelect normal şi epilepsii controlate
CSÎD: Care sunt cauzele declanşării epilepsiei?
Dr. Dana Craiu: Epilepsia poate avea diverse cauze:
CSÎD: Ce soluţii de tratament există în România?
Dr. Dana Craiu: În România, ca şi în alte ţări, se începe cu tratament medicamentos care este ales în funcţie de tipul de criză, vârstă, sex, sindrom, etc. 70% dintre oameni răspund (nu mai fac crize) la primele două medicamente antiepileptice încercate. Dar 30% dintre pacienţi sunt rezistenţi la medicamente şi au nevoie de alte tratamente (chirurgia epilepsiei, dieta cetogenică, stimularea vagală). Toate sunt disponibile în ţara noastră, inclusiv tratamentul chirurgical al formelor uşoare. În anumite situaţii este însă nevoie de evaluare pre-chirurgicală cu electrozi de profunzime – SEEG.
CSÎD: Cum poate fi vindecată epilepsia la copii pe cale chirurgicală?
Dr. Dana Craiu: Metoda chirurgicală este singurul tratament curativ, pentru că vizează îndepărtarea ţesutului de unde pornesc crizele, şi în acest fel se obţine control complet al crizelor. Şi în prezent facem tratament chirurgical pentru o serie de cazuri care sunt clare, care au leziuni cerebrale, dar pentru cazurile în care RMN este negativ, este necesar să se investigheze cu electrozi montaţi în interiorul creierului.
În plus se face mapping cerebral pentru identificarea zonelor funcţionale prin stimularea contactelor electrozilor, pentru ca în momentul operaţiei chirurgul să poată să evite lezarea ariilor importante funcţional.
CSÎD: Aţi iniţiat o campanie pentru strângerea de fonduri ca să achiziţionaţi un aparat ce vă va ajuta să operaţi câţi mai mulţi copii diagnosticaţi cu epilepsie. Ce face acest aparat? Cum pot fi implicaţi cetăţenii în acest proiect?
Dr. Dana Craiu: Proiectul nostru se numeşte „Oameni mari pentru copii mici” şi vizează o serie de acţiuni care să susţină demararea evaluării prechirurgicale cu electrozi de profunzime montaţi intracerebral la copii în vederea chirurgiei epilepsiei.
În acest scop este nevoie de aparatură de înaltă performanţă, un ansamblu video-EEG de 128 /32 canale şi un stimulator cerebral compatibil, precum şi aparatură de stocare, consumabile pentru primii pacienţi şi mobilier pentru amenajarea zonei de înregistrare. Acestea vor fi cumpărate cu banii strânşi.
Aparatura va funcţiona în spitalul Obregia, folosită de medicii specializaţi pentru chirurgia epilepsiei la copii, având destinaţia – chirurgia epilepsiei la copii.
Chiar şi cea mai mică sumă este de folos. Fundaţia Română de Neurologie şi Epileptologie, cont lei RO28RNCB0084010764620001, https://ronep.ro/