Dr. Dițoiu, despre bicarbonatul de sodiu pentru arsuri la stomac: „Se poate ajunge la ulcer gastric perforat”

Multe persoane apelează la bicarbonatul de sodiu pentru arsuri la stomac, fără să conștientizeze pericolul la care se expun.
  • Publicat:
Dr. Dițoiu, despre bicarbonatul de sodiu pentru arsuri la stomac: „Se poate ajunge la ulcer gastric perforat”
Bicarbonatul de sodiu, soluție eficientă în reducerea balonării

Potrivit medicului gastroenterolog Alecse Valerian Dițoiu, bicarbonatul de sodiu pentru arsuri la stomac poate fi o soluție eficientă de moment, dar nu trebuie făcute excese. În caz contrar, există riscul apariției unei afecțiuni grave, ulcerul gastric perforat, o urgență chirurgicală.

Multe persoane obișnuiesc să ia o linguriță de bicarbonat atunci când se confruntă cu arsuri la stomac, pentru a scăpa de problemă. În timp, însă, acest obicei „sperie” stomacul, care nu își mai poate regla natural aciditatea.

Iată explicația oferită de dr. Dițoiu pe pagina sa de Tik Tok.

Bicarbonatul de sodiu pentru arsuri la stomac – care e pericolul?

„De ce s-au inventat atâtea medicamente pentru combaterea acidității stomacului, dacă avem la îndemână un produs atât de ieftin și eficient, bicarbonatul de sodiu?

Această metodă de neutralizare a acidității gastrice prin utilizarea bicarbonatului a făcut ca foarte multe persoane să dezvolte ulcer gastric perforat.

De ce? Pentru că bicarbonatul, deși neutralizează temporar acidul gastric, dacă e luat pe termen lung și aciditatea scade prea mult, se creează un dezechilibru și stomacul, care are un control foarte strict asupra acidității, «se sperie». Astfel, crește aciditatea mai mult decât înainte.

Făcând tot felul de manevre din acestea, de creștere și scădere a acidității gastrice, la un moment dat stomacul rămâne cu aciditatea permanent crescută și va fi nevoie să luăm permanent bicarbonat ca să o scădem.

Știu că mulți oameni au tendința să nu creadă ce le spune medicul. Dacă nu mă credeți, luați bicarbonat pentru aciditate pe termen lung și veți observa consecințele. Deși NU vă recomand să faceți acest lucru!”, spune dr. Dițoiu.

@drditoiumedicbucuresti♬ sunet original – gastroenterolog-hepatolog

Bicarbonat pentru reflux gastroesofagian – cine trebuie să-l evite?

Deși o jumătate de linguriță de bicarbonat dizolvat într-un pahar cu apă poate fi o soluție temporară pentru ameliorarea refluxului acid, medicii recomandă să nu facem din acest lucru un obicei, pentru că apar complicații.

În afară de pericolul reprezentat de ulcerul gastric perforat, bicarbonatul de sodiu poate da simptome precum balonare, gaze intestinale în exces, sete crescută, crampe la stomac, diaree, vărsături, tulburări respiratorii, aritmii, insuficiență renală sau cardiorespiratorie în caz de supradozaj, notează medicalnewstoday.com.

Dacă astfel de manifestări persistă sau se agravează ori dacă arsurile la stomac durează mai mult de 2 săptămâni, stabiliți o consultație la medic.

Mare atenție dacă suferiți de anumite probleme medicale! Nu luați bicarbonat de sodiu sau cereți măcar sfatul medicului înainte, dacă ați fost diagnosticat cu:

De asemenea, evitați să luați bicarbonat mai devreme de 2 ore de la administrarea altor medicamente. De altfel, bicarbonatul poate interfera cu acțiunea anumitor medicamente, cum ar fi digoxină, elvitegravir, gefitinib, ketoconazol, pazopanib, memantină, ledipasvir, dextroamfetamină etc.

Din acest motiv trebuie să îi spuneți medicului ce alte medicamente sau suplimente luați în paralel, înainte de a folosi bicarbonatul ca antiacid.

Pentru gestionarea eficientă și pe termen lung a arsurilor stomacale este indicată atenția sporită la alimentație (vezi aici mai multe detalii despre regimul alimentar în boala de reflux gastroesofagian), precum și evitarea factorilor declanșatori (alimente picante, acide, alcool, fumat, supraalimentare, mâncat prea rapid, purtatul de haine strâmte etc.).

De asemenea, există mai multe tipuri de medicamente care pot fi luate în siguranță pentru neutralizarea excesului de acid gastric, dar nu le luați fără a cere înainte sfatul medicului și fără a respecta doza și frecvența stabilite de acesta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult